Изложба кукерски маски в Стралджа
Изложба кукерски маски в Стралджа / Община Стралджа

Изложба с кукерски маски и богат снимков материал от изявите на стралджанските кукери през годините е експонирана в Общинския исторически музей в Стралджа. Идеята е в навечерието на Общинския кукерски празник, 10 март, посетителите да възкресят свои спомени от миналото, когато в Стралджа танца на маските се свързвал с познатите ритуали заораване и засяване, благословията на кукерската булка , но гуглите били много по-различни.

Днес, благодарение на общинското ръководство, празникът е съхранен в своята автентичност. Разбира се има разлики и те са в изработката на маските. Разказвайки за това Снежана Вълкова, директор на музея, припомни, че кукерските гугли от миналото са украсявани с ширити, огледала, вълнени конци, сребърни висулки и парички. Времето е погълнало отдавна най-старите маски изработени от кратуни – дръжката служела за нос, над нея пробивали дупки за очите и устата с изразително изрязване и на зъби. За да се надене на главата противоположната част на кратуната се изрязвала. Днешните гугли и капашони вече са далеч по-модерни, те основно са нашити с множество пулчета и мъниста, но по тях се изобразяват най-различни животни, та дори и анимационни герои.

 

Изложбата проследява кукерските игри в Стралджа от 60-те и 70-те години на миналия век до днес, участието на кукерската група при читалище „Просвета-1892” в множеството фестивали.

Свое място имат няколко богати и интересни гугли на местни майстори – Димитър Георгиев, Йордан Георгиев, Тонко Йорданов, Стоян Георгиев, Мариян Бойков, Дора Стоянова.

Желание за участие в изложбата са проявили и деца  от Центъра за обществена подкрепа, които с разноцветни моливи са успели да нарисуват  своите кукерски маски.