Изкупната цена на млякото е под себестойността
Изкупната цена на млякото е под себестойността / ThinkStock/Getty Images

От 52 до 63 ст. на литър е изкупната цена на млякото към момента в Сливенска област. Млякото се изкупува под себестойността си. Това заяви пред Дарик Панайот Тодоров, съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България.

„Отрасълът „животновъдство“ е натикан в ьгьла в селскостопанския сектор и дейност. Единственото, което се прави е вземане на решение на ниво консултитивни съвети по животновъдство и да се залъгват фермерите със субсидии. А за осигуряване на пазар на произведената от тях продукция, за регулация и контрол на този пазар изобщо не се говори“, коментира Тодоров.

По думите му това е резултат от  множество управленски грешки. Той не е оптимист, че новата програма за развитие на селските райони ще стартира през месец март.

Според него има тотално неразбиране на процесите в земеделието, новото ръководство на земеделското министрество се опитва да наложи някакъв ред, но връзката им с браншовете е отново незначителна. Необходимо е да се намери точната схема и място на ръководнитеоргани в министреството на земеделието и изпълнителните агенции към това министерство.

“В момнета в страната има млечни произведения, които са със съмнително качество. Няма институция, която да изследва млечните продукти в търговската мрежа. За съжаление няма приемственост между правителствата“, коментира още Тодоров.

Около 100 са фермите в Сливенска област, като две от тях са най-големите и модерни в страната.