Изготвят оздравителна програма за ВиК Сливен
Изготвят оздравителна програма за ВиК Сливен / Дарик Сливен, архив

До края на месец юни ВиК Сливен трябва да изготви оздравителна програма за намаляване на загубите и своевременно отстраняване на авариите. Решението е взета на проведено Общо събрание на дружеството, съобщи зам.-кметът Иван Манчев. На общото събрание са присъствали представители на общините от област Сливен, от министерството на регионалното развитие и благоустройството, чието участие е 51%, а участието на община Сливен е около 30%. Уточнена е и работата на пречиствателната станция за отпадни води.

Всички активи към момента придобити по програма ИСПА са въведени в експлоатация, въвеждат се в общината като дълготрайни материални активи и ще бъдат  предоставени за управление на дружеството, информира Манчев. Вик дружеството разполага с активи за 26 милиона лева, от които имотите и дълготрайните материални активи са на стойност 17 400 хиляди лева, съобщи зам. кметът Румен Андонов.

Вземанията са 8 милиона лева, паричните средства 351 хиляди лева,  а пасивите са 2 700 хиляди лева, като текущите пасиви са 9 747 хиляди лева, а задълженията са 2 755 хиляди лева. Задълженията към персонала са 395 хиляди лева. Местното дружество има вземания на стойност 8 386 хиляди лева. Те са основно от държавни институции и такса за водовземания  от потребителите на водата, уточни Андонов. Дружеството има 2 755 000 лева задължения, основно към фирми – доставчици и текущи задължения към заплати и осигуровки.

Приходите през 2012 година са със 746 хиляди лева по- малко спрямо предходната 2011 година, а разходите са по- високи са с 1 071 000 лева.

„Дружеството има резерви и при един по- добър административен и общински контрол през тази година финансовите резултати е възможно да се подобрят“, добави още Румен Андонов.