Инспекторат уведоми министерството за мерки след ученическия бунт
Инспекторат уведоми министерството за мерки след ученическия бунт / сн. архив Дарик - Сливен

На работна среща с представители на групи ученици от Сливен е обсъден графика на учебната година, както и законът за училищното образование, съобщава директорът на регионалния инспекторат Бисерка Василева в писмо до зам. министъра на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

Василева посочва още, че във връзка с ученическия протест на 8 декември още на следващия ден във всички училища на територията на град Сливен са проведени срещи на училищното ръководство, учители и ученици, на някои от които са присъствали и родители. Полицаи са запознали учениците с извадки от Закона за събранията, митингите и манифестациите. които регламентират реда за тяхното обявяване и провеждане. Разгледани са исканията на учениците  и възможностите им да ги представят в публичното пространство по обществено приемлив начин. Предстои да бъдат анализирани доклади на директорите. От инспектората квалифицират ситуацията към момента като спокойна.

Представителите на Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов" са предложили зимната ваканция да бъде увеличена с четири дни, като два дни са за сметка на дните за държавни зрелости изпити, които да се проведат в почивни дни и още два дни, които да бъдат за сметка на деня за празника на града и деня за патронния празник на училището. Предложението е тези празници да се отбележат в друга подходяща ритуална форма.

Учениците от Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков" представили разчет на работните и учебни дни. Те предложили зимната ваканция да бъде от 23.12.2011 г. до 06.01.2012 година, а пролетната и Великденската ваканция да се обединят в една ваканция - от 09.04. до 16.04.2012 година. Изчислили са, че от общия брой работни дни от 15.09.2011 г. до 30.06.2012 г., като се извадят почивните дни и дните, предвидени от тях за ваканции, остават 180 учебни дни, които покриват изискването за продължителност на учебната година от 36 учебни седмици.

Представителната група от Гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов" предложили краят на коледната ваканция да бъде фиксиран като дата, а не като ден понеделник. Друго тяхно предложение било да се направят промени  в учебните програми за задължителна подготовка, с цел намаляване трудността и да се увеличи делът на часовете за задължително-избираема подготовка.

Учениците от СОУ „Константин Константинов" изразили съгласие с продължителността на ваканциите, но предложили да се намали натовареността на учебните програми и да бъде променен стила, на който са написани учебниците - да станат по-ясни и достъпни. Те направили сравнителен анализ с организацията на учебния процес в други държави от Европейския съюз.