/ община Ямбол
Община Ямбол бе отличена като победител в конкурса на Министерство на Туризма за нови културно-исторически дестинации. Официалната церемония по връчването на наградите по проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България“ бе вчера в столицата.

Тя бе открита със специалното участие на уникалните за страната ни танцуващи коледари – традиция, съществуваща единствено в Ямбол.

Кметът на Ямбол Георги Славов получи престижното отличие от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева. „За Ямбол тази награда е изключителна чест и признание за усилията ни за развитие туристическия потенциал на града. Ямбол има какво да покаже и с какво ново да провокира“, сподели кметът Георги Славов.

Оглавявайки избраните за 2017 г. дестинации, Ямбол вече е част от европейската ЕДЕН мрежа (European Destinations of Excellence - Отлични  европейски дестинации). Общината получава професионално фото заснемане, отпечатване на промоционални брошури, публикации в медии и специален сертификат.

Ямбол
община Ямбол


Сред основните критерии, които Ямбол покри с най-голям брой точки, за да бъде отличен като победител, са: качество, богатство и оригиналност на туристическата оферта въз основа на местните културно-материални активи; достъпност на дестинацията, инфраструктура и качество на туристическото предлагане; събития и атракции за насърчаване на културния туризъм; привлекателност на дестинацията за туристите, базирана на предлаганите в нея уникални преживявания.