хора с увреждания
хора с увреждания / БГНЕС, архив
Близо 400 представители на организациите на хората с увреждания и пациентски организации от Сливен и Ямбол ще се включат в националния протест на 11 април в столицата. Митингът, на който се очаква да се съберат около 8000  протестиращи, е насочен против  планираната реформа в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността. Това съобщи Васил Долапчиев, представител на Съюза на незрящите в Сливен. 

Хората с увреждания са категорично против и насаждането мнение, че чрез тях се източва бюджетът на Националния осигурителен институт.   По думите му ако промените бъдат приети, между 35 – 40 % от хората с увреждания ще отпаднат от системата за компенсации заради загуба на работоспособността. В момента около 210 000 хиляди българи са трудоустроени и получават пенсии заради заболяване, те ще загубят правата си и ще отпаднат от системата за държавно подпомагане.

Инвалидни пенсии ще получават само тези, които имат пожизнени ТЕЛК-ови решения заради пълна загуба на работоспособността.  Долапчиев приведе данни, според които в Европейския съюз хората с увреждания, които се подпомагат са между 15 и двайсет процента от населението, в България едва между 7 и 8 процента получават инвалидни пенсии. Много нисък е и размерът на самите пенсии – от 132 лв. за хора с общи заболявания, до 230 лева за почти пълна загуба на трудоспособност.

В сравнение с останалите страни са много ниски и интеграционните добавки – 32 лв, или 16 евро, срещу 650 евро в Гърция и 240 евро в Югославия.  Затова,  заяви Долапчиев, хората с увреждания  настояват промените да не се приемат в предлагания вид, а да се проведе задълбочено обсъждане, на което да бъдат взети предвид и предложенията на хората с увреждания. В противен случай, протестите ще продължат.