Масови проверки на хранителни магазини, кланици и складове извършват инспектори от Областна дирекция Безопасност на храните в Сливен. Основно се проверява произхода на месото, етикирането, документите за регистрация на магазина, произхода на храните, годността и разрешителните за продажба. Това съобщи за Дарик директорът на Областна агенция по безопасност на храните в Сливен д-р Пламен Пенчев.
На нарушителите обикновено се налагат глоби и се издават предписания. Ако те не бъдат изпълнени в необходимия срок ще бъдат санкционирани, като глобите варират от 500 до 1000 лева, за юридически лица и повторни нарушения санкциите са над 1000 лева, информира д-р Пенчев.
Специалистът съветват всички, които ще колят домашни животни, първо да направят изследвания на месото и след това да го ядат, за да си спестят неприятности по празниците.