Голяма част от фирмите спазват Закона за здравословни и безопасни условия на труд
Голяма част от фирмите спазват Закона за здравословни и безопасни условия на труд / netinfo

2539 проверки са извършили специалистите от Инспекция по труда – Сливен през 2012 г., проверени са 2 115 предприятия, от които 1721 са с повече от един нает работник. Установено е, че изискването на Закона за здравословни и безопасни условия на труд за изготвяне оценка на риска са изпълнили 1697 от тези предприятия, в 1598 от тях има утвърдена програма за премахване, ограничаване и контрол на риска.

В повечето случаи оценяването на риска за здравето и безопасността на работещите се осъществява не от работодателя, а от външна Служба трудова медицина, в по-голяма част от проверените предприятия оценката се основава на данни от проведени наблюдения и измервания на факторите на работната среда и на специфични показатели за безопасност на работните процеси, работното оборудване и работните места.

Качеството на значителна част от извършените оценки на риска съответства на нормативните изисквания. В някои от проверените предприятия не са оценени всички работни места, работни процеси, машини и съоръжения, не са идентифицирани всички рискови фактори, респ. при настъпили промени, които могат да окажат влияние върху риска, оценката не е преразгледана и допълнена.

Предприятията, в които е утвърдена програма за предотвратяване, намаляване, ограничаване и контрол на риска представляват 93% от общия брой проверени предприятия с повече от едно наето лице.