Трафик на хора
Трафик на хора / община Сливен
Обучителен семинар на тема: „Трафикът на хора с цел трудова експлоатация – рискове и предизвикателства” се проведе в Сливен. Организатори са  Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) в Сливен съвместно с фондация А21 България.  Форумът беше открит от  Пепа Чиликова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности” на Община Сливен и председател на Местната комисия за борба с трафика на хора, която приветства организаторите и участниците, и подчерта значението на засилената превенция чрез повишаване на информираността по проблемите свързани с трафика на хора, както и по-добро сътрудничество и координация на действията на всички институции, имащи отношение към това престъпление.

Оперативните цели на обучителния семинар са повишаване квалификацията на експерти от Дирекциите „Бюро по труда” в област Сливен и експерти от Дирекция „Социално подпомагане” – гр. Сливен, във връзка с актуалните тенденции в извършването на престъплението трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Лекторите Владимир Друмев – секретар на МКБТХ – Сливен и Нина Николова – експерт в А21 България запознаха участниците с престъплението „трафик на хора”, като поставиха акцент върху противодействието на трудовата експлоатация. Вниманието на всички беше насочено и върху безопасното използване на Интернет, който все по-често е средство за набиране на жертви на трафик. Беше представена ролята на Националната телефонна линия срещу трафика на хора, както и добри практики за превенция и борба с трафика на хора. Участниците се запознаха и с кампанията „Summerjobs” на А21 България или какво може да се случи по време на едно интервю за работа.

Всички експерти получиха сертификат за успешно преминат обучителен семинар, връчен им от Пепа Чиликова – председател на Местната комисия за борба с трафика на хора, гр. Сливен.