Дискутираха проблемите в средното и висше образование в Сливен
Дискутираха проблемите в средното и висше образование в Сливен / netinfo

Защо ценностната система в българското образоване е с такова качество сега, необходими ли са решителни промени както в средното, така и във висшето образование са част от въпросите които, бяха дискутирани на Третата национална научна конфренция ”Образователни технологии: управление, обучение, средства”, съобщи за Дарик проф. Станимир Карапетков-ръководител на Обединената структура на ИПФ – Сливен.

60 доклада на специалисти от цялата страна бяха представени на форума. От организационния комитет се надяват направените препоръки да бъдат чути и взети под внимание от компетентните органи. Дискутирано е и качеството на българското образование в сравнение на това в Европа и света.

Оказва се, че по комплексни критерии, обучението ни в страната дели едно място след 50-то в света. „Това място показва известно отстъпление на качеството в нашето обучение”, коментира проф. Карапетков, и допълни, че докладите са били насочени към обучаващите технологии и средствата за обучение.

Друг разглеждан аспект на форума бе „Как да се учим да учим!”. Затова според участниците в конференцята е необходимо ръководителят на едно учебно заведение да бъде преди всичко мениджър.Той трябва да прогнозира и да внедрява последните тенденции в образованието, за да не напускат студентите страната ни.

Идеята на организаторите е конференцията да стане традиционна и да се провежда всяка година. Организатор на проявата бе Технически университет – София, Инженерно-педагогически факултет – Сливен, катедра „Педагогика и мениджмънт” .