/ ThinkStock/Getty Images
99 на сто от причините за горските пожари е човешка небрежност
Тежък летен сезон отчитат служителите от Районната служба на пожарната в Сливен. Дежурните екипи са участвали в гасенето на множество пожари, като често борбата с огнените стихии е продължила с дни на няколко фронта едновременно.

Екипи на пожарната в Сливен гасиха няколко пожара

Пожарите през летен сезон в горския и земеделски фонд, се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за противопожарната техника места.

Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. Поради това за ликвидирането им се изискват значителни сили и средства.

Статистиката показва, че в 1 % от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 99 на сто причина за огнените бедствия е човешката небрежност.

За периода от 1 май до 30 септември, дежурните екипи са участвали в ликвидирането общо на 360 произшествия. През отчетния период на територията, обслужвана от пожарната,са възникнали общо 242 пожара, от които 54 с нанесени материални щети и 188 без материални загуби, извършени са 91 аварийно-спасителни дейности и техническа помощ и са осъществени 10 дежурства с пожарна техника.

Български военни се включиха в потушаването на пожари в областите Сливен и Хасково

Изпратени са екипи и на 5 лъжливи сигнала. През периода при пожари са спасени 79 сгради, 200 декара посеви, 9700 декара смесени, иглолистни и широколистни гори, 24 леки автомобила, седем души са евакуирани навреме.

Най-често срещаните причини за възникване на пожари с материални щети са: късо съединение в ел. инсталация - 18 случая, небрежност при боравене с открит огън - 15, техническа неизправност - 8, неправилно ползване на нагревателни уреди - 3, огневи работи - 2 и други. В процес на установяване са 6 от инцидентите.

По-характерни пожари, свързани с летния пожароопасен сезон през периода:

- на 7 август възниква пожар в дърводелски цех и ТИР паркинг в Сливен, бул. „Бургаско шосе”. Силният вятър и високото горимо натоварване допълнително усложняват обстановката.

Множество пожари в Сливенско

Пожарът се е развил на голяма площ в сухи треви и храсти със съществуваща опасност да обхване Обреден комплекс Сливен. Спасени са 2 сгради, 3 гаража, 3 ТИР ремаркета и 1 дърводелски цех. В гасенето на пожара са взели участие 4 пожарни автомобила и 2 леки автомобила с общо 19 служители.

- на 29 август, е възникнал пожар в борова гора в землището на село Селиминово. Обстановката е усложнена от пресечения и силно обрасъл с храсти терен, както и от липсата на достатъчно пътища за използване на пожарни автомобили.

От огъня са унищожени 70 дка иглолистна гора и 200 дка лесонепригодни площи. В ликвидирането на пожара участват обща 32 служителя пожарната с 3 пожарни автомобила като са използвани и леки автомобили. В гасенето са участвали още и служители от горското стопанство и доброволци -жители от селата Селиминово, Бинкос и Гавраилово.

В произшествието е участвал и хеликоптер на Министерство на отбраната от авиобаза Крумово и верижен БАТ-М от Военно формирование 22220 в Сливен. При този пожар са спасени 1200 дка широколистна гора и 420 дка иглолистна гора.