420 фирми дължат данъци и осигуровки в Ямбол
420 фирми дължат данъци и осигуровки в Ямбол / netinfo

420 са длъжниците на Териториалната дирекция на НАП в Ямбол, които към 30 ноември имат неуредени данъчни и осигурителни плащания за повече от 5 хиляди лева, съобщи пресаташето на институцията Ваня Велева.

334 от длъжниците са предадени на Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на дължимите суми. На шестима собственици на некоректни фирми е наложена забрана за напускане на страната, от лицензираните органи е поискано отнемане на личното им оръжие.

10 нови фирми са включени в последния публичен списък на длъжниците.

Една  фирма, отпадна от списъка, защото собствениците и са изплатили задължения  към държавата за близо 200 хиляди лева.

От НАП припомнят, че управителите на фирмите или членовете на органите на управление са солидарно отговорни за задължения на фирмата, при неподаване на декларации за данъци или задължителни осигурителни вноски. Ако дружеството не притежава имущество или активи, срещу които да се предприемат обезпечителни мерки за събиране на публичните му задължения, то органите по приходите могат да предприемат процедура за принудително събиране срещу управителя на фирмата.

Отговорността на управителите на дадено дружество може да възникне за всички видове данъци и задължителни осигурителни вноски, които са дължими от фирмата- по ДДС, корпоративен данък, или невнасяне на задължителни осигуровки и данък върху доходите на физическите лица за заетите в дружеството.Щом задължението на дружеството се плати, то се погасява и отговорността на управителя. Когато фирмата се представлява от повече от едно лице, то тогава отговорността за плащането на дължимите данъци и осигурителни вноски може да възникне за всеки представляващ фирмата.