25 000 лева са били похарчени за представителни разходи
25 000 лева са били похарчени за представителни разходи / Дарик Сливен, архив

 

25 037 лв. от предвидените 30 000 лева е похарчила Община Сливен за представителни разходи през 2012 г., става ясно от информация, разпространена до медиите. Най-много средства - 17 522 лева, са предоставени за купуване на билети за представления и посрещане на гостуващи и местни театри и ансамбли.

Билетите са предоставяни на потребителите на социални заведения в общината. Като основен организатор на обществени, културни и спортни събития община Сливен е предоставяла 7098 лева за цветя, сувенири, венци, плакети, книги, картини, подаръци, необходими за провеждането на обществени събития и мероприятия от културния календар. Купувани са книги на местни и национални автори, които са дарени на библиотеки, читалища, училища и на гости на общината.

По традиция в Деня на българската култура и славянска писменост - 24 май и други местни и национални празници, кметът на общината посреща в заседателната зала отлични ученици и изявени спортисти от сливенските училища, на които също са подарявани книги.

За официалните чествания, поклонения и годишнини, за премиери на Драматичния и Кукления театри, Симфоничния оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци в града, за гостуващи трупи, както и за кръгли годишнини на творци и почетни граждани също се разходват средства от „представителни разходи”. Най-голямата част от разходите за цветя са за празника на града - Димитровден и Майските дни на културата.

От сумата за представителни разходи са се плащали разходи за погребения и поклонения на видни сливенски личности, почетни граждани и носители на наградите на общината.

416 лева са изразходвани за видеофилм, клипове, дискове, аудиоклипове, предназначени за подаръци при гостувания на наши делегации в чужбина и на гости на общината. Част от средствата са за кафе и минерална вода за официалните гости и делегации в общината.