100 полицаи се събраха пред дирекцията в Сливен
100 полицаи се събраха пред дирекцията в Сливен / netinfo
Стотина полицаи се събраха за 1 час пред сградата на Областна дирекция на МВР в Сливен в подкрепа на исканията на колегите си. Този път засиленото присъствие местните служители на вътрешото ведомство нямаше специална емблема като пушене на цигари и пиене на минерална вода. Сред събраните имаше представители на всички служби и пожарникари, полицаи от Търдица. Забеляза се отсъствието на ръководния състав, както и на униформени.

„Тук сме, за да подкрепим исканията на колегите ни в София и имаме там представители. Някои от колегите са дежурни или командировани”, казаха пред Дарик служители на полицията.

Увеличаване на работната заплата с 50% и инкриминиране на съпротивата при арест са част от исканията на полицаите, които те представят днес на министъра на вътрешните работи Михаил Миков. Сред исканията са и иницииране на промяна в Закона за МВР до един месец; незабавни промени в наказателния кодекс, предвиждащи по-тежки наказания и свеждащи до минимум възможността за освобождаване от наказателна отговорност и замяна на ефективната присъда с по-лека, условна или пробация, за извършител на нападение срещу служител на МВР; подобряване на материално-техническото и финансово-ресурсното обезпечаване на дейността на служителите в МВР в срок до 4 месеца; на министъра на вътрешните работи да бъде предоставена конкретна и оповестена публично програма за предстоящите действия в тези направления на дейност в срок до 1 месец; увеличение на работната заплата с 50% на служителите в МВР, считано от 1 януари 2009 година, в срок до 1 март 2009 година; заплащане на извънредния и нощния труд в съответствие с разпоредбите на Кодекса на труда и увеличаване на средствата за вещево доволствие минимум с 200%.