/ iStock/Getty Images
Областният кризисен щаб за борба с коронавируса е приел мерки за ускоряване на ваксинационния процес в Силистренско от страна на кметове на общини и на ръководители на териториални структури в сферата на социалните услуги, образованието и други, съобщиха от Областната администрация.

Специалистите смятат, че в сравнение с пика на заболели, от пролетта на тази година се наблюдава нормализиране и успокояване на обстановката, заслуга за което има и започналият в края на 2020 година ваксинационен процес.

Но се изразява безпокойство, че ваксинацията напредва твърде бавно. Към 31 май в област Силистра са поставени 14 215 дози ваксина. При 6 074 лица ваксиналната схема е завършена. Към 31 май във временните имунизационни пунктове и при общопрактикуващите лекари са обхванати 7 844 лица.

Вижте в кои градове ще има открити пунктове за ваксиниране

Общо за областта има 7,6 на сто обхват спрямо населението, се казва в съобщението. Възрастовата структура на ваксинираните до 60 и над 60 години е съответно 42,5 и 57,5 на сто.

Най-голям брой ваксинирани има в групата на възрастните с хронични заболявания  -4 931 души. Но като цяло обхватът на ваксиниране в областта е нисък, а темпът - изключително бавен.

Прието е предложение за ускоряване на темповете за обхващане на населението с ваксини срещу COVID-19 на територията на област Силистра, като се приложат съответните мерки.

Сред тях са кметовете и кметските наместници по населени места да организират разяснителни информационни срещи и разговори с населението, на които да се популяризират ползите от ваксиниране срещу COVID-19.

Трябва ръководителите на институции и териториални структури да организират разяснителни срещи и разговори със служителите за ползите от ваксиниране срещу COVID-19, да се създаде възможност в списъците с желаещи да се ваксинират служители в съответните институции да бъдат включвани и членове на семействата им, които също имат желание да се ваксинират.

Нужно е Регионалното управление на образованието и кметовете на общини да организират разяснителни срещи и разговори с директори на учебни заведения и образователни институции, които от своя страна да проведат информационни срещи с педагогическия и непедагогическия персонал.