/ iStock/Getty Images
"В Тутракан подготвят смяна на герба на общината". Това каза кметът д-р Димитър Стефанов, който е инициатор на идеята.

„Мисля, че трябваше да разгледаме символиката в нашия герб, защото в нашето съвремие доста неща се промениха и трябва да сме адекватни на новото време.

В Тутракан организират фестивал на традициите

Настоящият герб не показва същността на града. Има житен клас, което е характерно за Добруджа, а не само за Крайдунавския регион. Зъбчатото колело е символ на тежкото машиностроене, което отдавна е заменено от компютърните технологии“, сподели Стефанов.

Специалисти по хералдика ще избират един от предложените три варианта, а след това той ще бъде представен за обществено обсъждане. Крайната дума ще има местният общински съвет

По думите на кмета всичко съществено и значимо за крайдунавския град ще бъде отбелязано в новия герб. „Това са крепостта Трансмариска, риболовът, емблематичната битка на Суворов и освобождаването на Тутракан, Георгиевският кръст и не на последно място обявяването на Тутракан за град на българската бойна слава“, завърши кметът.

През 2018 г. Тутракан е обявен за град на българската бойна слава. Основен мотив за това е Тутраканската епопея от септември 1916 г. Това е военна операция на българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история.

Победата на българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.
БТА