/ iStock/Getty Images
Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров - 1873“ в Тутракан в партньорство с местния архитектурен комплекс „Рибарска махала“ започнаха дейностите по проект „Вкусни истории в Крайдунавска Добруджа“, съобщиха от читалището.

Целта на проекта е да се обогати туристическото предлагане в района чрез създаване на нов вид туристически продукт, свързан с местните кулинарни традиции, песенния фолклор и традиционното облекло, следвайки съвременните тенденции в културния туризъм.

В Тутракан събират средства за 20 гвардейски униформи

Освен да посетят културно-исторически забележителности в региона, гостите на Тутракан, ще могат да готвят заедно с домакините по автентични рецепти, да чуят историята на града от местни самодейци, да наблюдават как се е мелела царевицата, как са се плели дългите рибарски мрежи, как са се обличали обитателите на рибарската махала и какви песни са се пеели от жените.

Чрез популяризиране на кулинарния маршрут участващите партньори се надяват да увеличат капацитета си за посрещане на туристически групи и да генерират средства за традиционните дейности, които извършват.

Проектът е финансиран от фондация "Америка за България". Той е на стойност 25 464 лв., като значителна част от  средствата са предвидени за закупуване на инвентар, изграждане на традиционни приспособления за автентично приготвяне на ястия и помещение за приемане на гостите.
БТА