Започва ваксинирането против заушка в Търговище
Започва ваксинирането против заушка в Търговище / netinfo
В РИОКОЗ- Търговище получиха 1200 дози тривалентна ваксина Морбили – Паротит – Рубеола.

Епидемичният паротит /заушката/ е остро вирусно заболяване. Входната врата на инфекцията са лигавиците на носа, горните дихателни пътища, конюнктивите. Заразата се предава по въздушно-капков път. Най-често започва с рязко повишаване на температурата и подуване на едната подушна слюнчена жлеза, като отокът след няколко дни обхваща и другата жлеза. Възможно е засягане и на подчелюстните и подезични жлези. По кръвен път вирусът се разпространява във всички органи и системи, като инфекцията се локализира главно в тестиси, яйчници, задстомашна жлеза и централна нервна система. Боледуването остава траен имунитет.

Най-висок риск да заболеят съществува при лица, родени от 1982г. до 1986г., информираха специалистите от РИОКОЗ-Търговище. Тогава не се е провеждало ваксиниране. Родените между 1987 и 1992г. имат само един прием на ваксината и също не са напълно защитени.

Имунизацията ще се осъществява в Имунизационния кабинет на Инспекцията от 8.30 до 12.30 часа и от 13.00 до 17.00 часа срещу представяне на здравно-осигурителна книжка. За деца под 18 години имунизацията ще се извършва само с писмено съгласие на родителите.