Задържаха трима непълнолетни, извършили редица кражби на предмети и коли
Задържаха трима непълнолетни, извършили редица кражби на предмети и коли / ОДП на МВР - Шумен

Три 16-годишни момчета са били задържани от шуменски полицаи. В различно съучастие младежите са извършили редица кражби на предмети и коли.  

 

Полицаите установили, че задържаните са извършили кражба на инструменти и електрически кабели от частен имот в местността „Новоселски път”. Няколко дни след тази кражба непълнолетните младежи откраднали миещи препарати и музикален инструмент - цигулка от складово помещение на Дом за възрастни хора в Шумен. Тези две кражби тийнейджърите извършили през месец януари. В първите ден на февруари  пък те задигнали електрожен и медна лозопръскачка от частен двор на ул. „Дойран” в Шумен. 18 дни по-късно противозаконно отнели лек автомобил „Рено”, паркиран на ул. „ Вардар” в Шумен, а на следващата вечер откраднали друг автомобил „Фолксвафен” , който бил спрян на ул. „Любен Каравелов”.  Вечерта след кражбата на последния автомобил младежите задигнали винкел и части за моторно - превозно средство от имот в местността „Чашка”.

 

След като използвали откраднатите леки автомобили тримата непълнолетни ги изоставяли в близост до мястото, откъдето са ги отнели.

 

При проведените оперативно издирвателни мероприятия във вилен имот в местността “Под Манастира” полицаите намерили и иззели част от отнетите инструменти, цигулката и 2 броя въздушни пушки, които младежите задигнали в края на месец декември 2008 година от вилен имот, вещите са върнати на собствениците им. Металните части, които крадели, младежите предавали в пунктове за изкупуване на черни и цветни метали, а миещите препарати продавали на различни лица. Двама от 16 - годишните младежи с постановление на прокурор са задържани за срок от 72 часа, а другият ще бъде настанен във социално - педагогически интернат в  силистренското село Варненци. Работата по случаите продължава. Изяснява се съпричастността и на други лица към извършените деяния.

 

Във връзка с извършени допълнителни оперативно издирвателни и процесуално следствени действия по досъдебно производство за извършена кражба на чугунени решетки от складово помещение край град Шумен на 22 февруари с постановление на прокурор за срок от 72 часа са задържани 3 лица. Те са на възраст от 21 до 34 –години , допълват от полицията.