Връчиха отличието Почетен гражданин на Шумен на семейството на проф. Рашо Рашев
Връчиха отличието Почетен гражданин на Шумен на семейството на проф. Рашо Рашев / netinfo

Отличието „Почетен гражданин на Шумен” бе връчено по-рано днес на семейството на ст. н. с. I ст. Рашо Рашев, който загина при пожара във влака София - Кардам. „Той заслужаваше тази награда, когато беше жив, но благодаря, че му я връчихте посмъртно” - заяви дъщерята на проф. Рашев, Ана Рашева.


Почетният знак връчиха кмета на Шумен Красимир Костов и председателя на общинския съвет Даниела Русева.

„Ние шуменци съхраняваме дълбоко в сърцата и душите си паметта на достойния и уважаван наш съгражданин проф. Рашо Рашев. Израз на нашата признателност и на нашия поклон пред делото и личността на проф. Рашев е удостояването му посмъртно със званието I степен „Почетен гражданин на Шумен” - заяви Даниела Русева.

На церемонията по връчване на отличието присъстваха много колеги и студенти на ст.н. с. I ст. Рашо Рашев.

Съгласно Статута на символите, почетните знаци и звания на община Шумен, с това звание се удостояват физически лица за извънредни граждански заслуги спрямо обществеността и за обществена деятелност в различни сфери. Проф. Рашев бе удостоен с почетното звание с решение на общинският съвет в Шумен от 30 април 2008 г.

След церемонията пред журналисти, дъщерята на професора Ана Рашева, заяви, че вече е готова пожаро - техническата експертиза за причините за пожара във влака. Предстои следващата седмица да се запознаем с резултатите от нея – допълни Ана Рашева. Тя каза още, че роднините на 8 от 9-те жертви при пожара във влака София - Кардам смятат да повдигнат общ граждански иск по наказателното производство, което се води в момента. Размерът на иска все още не е уточнен, обясни Ана Рашева.