Водоснабдяването, здравната система и електропреносната мрежа сред основните проблеми в община Върбица
Водоснабдяването, здравната система и електропреносната мрежа сред основните проблеми в община Върбица / netinfo

Водоснабдяването, системата за здравеопазване и състоянието на електропреносната мрежа бяха основните проблеми, които поставиха кметовете в община Върбица на среща с областния управител Венцислав Венков. Те сигнализираха, че общината не разполага със средства за подмяна на довеждащ водопровод до селата Тушовица и Бяла река, който е в лошо състояние. В селата водопроводната мрежа е амортизирана и аварии стават всяка седмица. Най-тежко е положението в село Божурово, което всяко лято е на воден режим.

Относно електропреносната мрежа кметовете обясниха, че много малко са селата, където е извършена подмяна на стълбове и електрически проводници. В повечето села мрежата не е обновявана повече от 50 години и заради честата промяна в напрежението горят електрически уреди.

Поставен беше и проблемът за здравното обслужване, като според кметовете в седем села от общината хората нямат личен лекар или той не посещава редовно населеното място. За по-бързо и безпроблемно обслужване на населението областният управител се ангажира да обсъди с ръководството на НОИ-Шумен възможностите за организиране на изнесена приемна веднъж или два пъти месечно във Върбица за прием на документи на безработни, което би спестило много разходи на хората.

От община Велики Преслав сигнализираха за проблем със замърсяването и разпространяването на неприятни миризми в границите на самия град и селата Миланово и Златар от животни, които собствениците отглеждат на централно място в населените места. Кметовете настояха за строг контрол от страна на Регионалната здравна инспекция. Областният управител се ангажира да се търсят начини за разрешаването на този въпрос след среща с директора на РЗИ.

Венцислав Венков пое ангажимент и за среща с ръководството на „Напоителни системи" във връзка с началото на новия поливен сезон, тъй като в този район отглеждането на малини и ягоди е основен поминък и производителите настояват напояването да започне месец по-рано.

Кметовете поискаха и съдействие за ремонт на пътя от село Осмар до Скалните манастири, както и за отсечката от главния път Шумен-Велики Преслав до Аула на хан Омуртаг, които са в лошо състояние и са пречка пред развитието на туризма. Коментиран беше и проблемът за ремонта на пътя Велики Преслав-Драгоево-Смядово, като областният управител увери, че трасето е включено в програмата за рехабилитация на Агенция „Пътна инфраструктура" и очакванията са реконструкцията да приключи до края на годината.