ВАС отхвърли жалбите срещу избора на кмет на Шумен
ВАС отхвърли жалбите срещу избора на кмет на Шумен / netinfo

Състав на Върховния административен съд, с председател Мария Костова, остави в сила определението на ШАС, който отхвърли жалбите на Веселин Златев и ПП ГЕРБ срещу решението на ОИК за избор на кмет на Шумен.

Според ВАС, решението на Шуменския съд е правилно и законосъобразно, поради което трябва да бъде потвърдено. Върховният съд е постановил, че жалбите са допустими, но неоснователни. В определието на ВАС се казва, че жалбите, подадени до съда в Шумен, не са били контретизирани и в тях не са посочени конкретни изборни документи, чието съдържание се оспорва.

Върховните магистрати са приели, че оспорваното решение на ОИК е законосъобразно, защото протоколите на СИК и протокола на Общинската комисия не са били оборени по съответния ред.

Въз основа на събраните доказателства - брой гласоподаватели, брой на действителни и недействителни бюлетини, разлика от 52 действителни гласа в полза на кандидата за кмет Красимир Костов, липса на особени мнения в протоколите на СИК и ОИК, наличие на валидни подписи върху тези протоколи и др. - съдът е направил изводите си за законосъобразност на оспореното решение на ОИК, които са напълно основателни, се казва още в определието на ВАС.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.