В Омуртаг ремонтират натоварено кръстовище
В Омуртаг ремонтират натоварено кръстовище / Борислав Курдов

Кметът на Омуртаг Неждет Шабан разби бутилка шампанско в кофата на багер, който направи първа копка по обновяването на натоварено кръстовище в града. Проектът се финансира с целева субсидия от републиканския бюджет и със собствени средства на общината - общо над 100 000 лева.
Обектът, който ще се реконструира е триклонно Т - образно кръстовище, като главното направление е от ул. „Търновска" с продължение по ул. „Генерал Тотлебен". Към него се включват и още две улици- ул. „Здравец" и продължението на ул. „Търновска". Основната цел на проекта е организацията на движението на кръстовището- канализиране на движението и ясно обозначаване с пътни знаци и маркировка, шлюзовете и лентите на завиващите превозни средства, както и местата за спиране, за даване на предимство.
С тази цел по главното направление е предвидено изграждането на два острови. С настоящия проект е предвидено и оформянето на входа на междублоковото пространство на ул."Генерал Тотлебен". Двете пешеходни пътеки, които ще се обособят по главното направление, ще се изпълнят повдигнати, а подходите към всички пешеходни пътеки ще се оформят, като скосявания на тротоара. Пътните знаци ще се разположат на удобни места с достатъчна видимост по посоката на движение.
Строителните работи ще се извършат без спиране на движението. Ще се постави временна организация, с която се стесняват лентите за движение и се огражда и обезопасява строителната площадка.