В Цар Калоян мислят пак да пълнят язовирите
В Цар Калоян мислят пак да пълнят язовирите / Радка Минчева,
В Цар Калоян мислят пак да пълнят язовирите
21609
В Цар Калоян мислят пак да пълнят язовирите
  • В Цар Калоян мислят пак да пълнят язовирите

С изложба от 144 фотографии, запечатали първите дни след наводнението в Цар Калоян, в лудогорската община отбелязват 2 години от природното бедствие. Местната управа подготвя дискусия за възстановяване на язовирите край града - съобщи кметът на общината Ахмед Ахмедов.

През септември общинското ръководство на Цар Калоян и "Гражданска защита"-Разград ще проведат учение за евакуация на населението при природно бедствие - съобщи кметът Ахмед Ахмедов. Две години след наводнението при всеки дъжд хората излизат пред домовете си и наблюдават нивото на река Хлебаровска.

"Първата реакция е винаги да се наблюдава реката, дали ще прелее реката и скатовете, откъдето идва водата, винаги наблюдават това нещо хората и, докато не утихне, не се прибират."

В Цар Калоян мислят пак да пълнят язовирите
netinfo

Въпреки страха на хората в общината се подготвя и дискусия дали да не се възстановят двата язовира над града. Техните стени на 6 август 2007 г. се спукаха и водата заля Цар Калоян и съседното село Езерче.

"Аз съм привърженик до голяма степен да бъдат възстановени с оглед глобалното затопляне, липсата на вода, с оглед на развитието на земеделието, ако тръгнем занапред да поливаме, мисля че е необходимо това нещо. Но вече естествено да се съобрази с новата вълна, с новите изисквания, и така да бъдат построени или по-точно възстановени."

Веднага след бедствието именно язовирите бяха сочени като причина за наводнението. Прокурорско разследване установи, че виновни за смъртта на 8 човека и унищожената инфраструктура на две населени места няма, а всичко е станало заради интензивните валежи.

"Има някои неудовлетворени, но след последния дъжд преди месец, за един час бяха 75 л., за първия половин час бяха 55, тогава пак малко остана да прелее реката, а нямаме язовири, нямаме все още язовири, така че на доста хора им се разсея съмнението относно проблема."

Кметът Ахмедов очаква подкрепа и от новото правителство, признава, че все още има нерешени проблеми.

В Цар Калоян мислят пак да пълнят язовирите
netinfo

"Тогава пострадаха сериозно 44 къщи разрушени, от тях на първия етап 13 семейства си купиха нови и всички останали, без 1 семейство, започнаха изграждането и някои са вече на акт 15, тоест отвън къщата е готова, отвътре тепърва обзавеждат.

Но все още имаме проблеми с възстановяването на инфраструктурата, надяваме се и новото правителство да ни обърне внимание, имаме готовност с проекти

Още не са готови част от улиците, които пострадаха тогава, може би и грешката е в нас, тогава се съчета и с канализационната система, която се изграждаше. Ние нямахме намерение да асфалтираме една улица и след това наново да разкопаваме да поставим канализационните тръби, затова сметнахме, че не е  необходимо да се кандидатства към тоя момент."

Двегодишнината от природното бедствие се отбелязва с изложба на фоторепортера на БТА Мехмед Азиз. Експозицията се открива днес от 10,00 ч. в Културно-информационния комплекс в Цар Калоян.