Търговищкият драматичен театър се представи в града на Самарското знаме
Търговищкият драматичен театър се представи в града на Самарското знаме / Драматичен театър - Търговище
Търговищкият драматичен театър се представи в града на Самарското знаме
56679
Търговищкият драматичен театър се представи в града на Самарското знаме
  • Търговищкият драматичен театър се представи в града на Самарското знаме

Драматичен театър - Търговище се завърна от участие в юбилейния 10-ти международен фестивал-лаборатория „Золотая репка"  в гр. Самара - Русия. Там той представи България с постановката на Съби Събев „Полет, пролет и прозорец". За участие организаторите канят постановки на млади режисьори или на вече утвърдени имена от руския театър. Чуждестранните спектакли се избират заради своята уникалност, заради новото и различното, което имат да покажат.

Фестивалът е забележително явление за театралния живот на Русия със своя лабораторен характер. Всяка вечер светила от кръговете на театралната критика, заедно с творци и студенти по театрознание, подлагат на задълбочен анализ представленията от фестивалния ден. Дискусиите са изключително полезни, а критиката - безжалостна, но градивна. На обсъжданията присъстват и млади режисьори, чиито спектакли са включени в програмата. За тях мнението на специалисти като Олег Лаевски, Михаил Бартенев, Марина Дмитриевска са като напоителен дъжд в старта на творческата им кариера.

Общо 14 спектакъла изгледаха гостите, участниците и театралните критици, сред които и един международен проект на АСИТЕЖ - световната организация за детски театър. Участваха театри от Москва, Сахалин, Киров, Новосибирск, Татарстан, Италия и др. Участието на Търговищкия драматичен театър отбеляза второ присъствие на българска трупа във фестивала на брега на Волга след това на театър „Кредо" през 2008 г.

Руския драматичен театър няма опит в създаването на спектакли за най-малките зрители - във възрастта от 3 до 6 години, с което българската трупа беше отличена сред останалите представления. Критиците се изказаха ласкаво за лекия и непринуден начин на поднасяне на спектакъла, който въвлича децата в съпреживяване на класическата музика на Вивалди. Да види българското представление в театър „Самарская площадь" дойде и почетния президент на АСИТЕЖ Волфганг Шнайдер, който беше гост на фестивала и проведе семинар на тема „Съвременна немска драматургия за деца".

Като червена нишка през фестивалните дни вървеше сюжетът на популярната повест на Александър Грийн „Корабът с алените платна. Цели три мащабни постановки на театри от Москва, Киров и Самара бяха показани, сравнени, задълбочено анализирани и подложени на критика и ожесточена полемика. Ярко се изяви ревнивото отношение на зрялото поколение руски театроведи към родната класика, което влезе в конфликт със стремежа към нов съвременен прочит и разкъсване на пластовете в познатото повествование от страна на младите. Тийнейджърската публика прие възторжено и трите спектакъла. За българската група ще останат незаличими спомените от грандиозната сценография, мащабните технически ефекти и мощното сценично присъствие на руската актьорска школа.

Много и полезни нови контакти направиха търговищките театрали, които вече са познати и на брега на Волга, в родния град на Самарското знаме.