Телевизорът е най-разпространения предмет в шуменските домакинства
Телевизорът е най-разпространения предмет в шуменските домакинства / снимка: дарик-Шумен, архив

Най-разпространеният предмет за дълготрайна употреба в шуменските домакинства съобщават от Териториалното статистическо бюро. Телевизорът детронира от първото място хладилника, водещ преди десет години, сочат данните на статистиката от проведеното през февруари преброяване на населението в страната. С телевизионен приемник разполагат 97.6% от домакинствата в региона, при 97.9% за страната и спрямо резултатите от предходното броене има ръст от над 20 процентни пункта. Второто място се заема от телефонията - стационарна и мобилна, ползвана от  90.4% от домакинствата. Средно за страната това безспорно удобство заема четвърта позиция, но шуменци очевидно са по-приказливи. 

В началото на този век при шуменци делът на имащите стационарен апарат е под 70 на сто и едва 7 на сто от домакинствата са разполагали с мобилен апарат. В шуменската класация, с 89% хладилникът или фризерът дели третото място, заедно с готварската печка. В сравнение с Преброяването през 2001 г. значително е разширено ползването на кабелна телевизия  и сателитна антена, като при сателитната връзка.

През последните години къщната работа на шуменки е облекчена. Преди десетилетие на удобството на автоматичното пране се радва едва всяка трета домакиня. Днес делът на домакинствата разполагащи с автоматична пералня е нараснал повече от два пъти, но въпреки това леко изоставаме от средното за страната равнище. Съдомиялната машина все още е лукс, въпреки че спрямо 2001-ва година употребата й нараства над шест пъти. Такава имат едва 4.5 на сто от домакинствата в нашия регион и 8.5 на сто от тези в страната.

Въпреки нашествието на автомобили улиците, сравнено с останалите предмети  за дълготрайна употреба, делът на имащите лека кола или минибус е нараснал незначително, с малко над 7 процента - от 32.4% през 2001-ва до 39.9% през тази година. По този показател област Шумен е на 16-то място сред останалите, като първа е столицата с над 47%. 38% от домакинствата в Шуменско разполагат с домашен компютър. За сметка на това няма друг предмет, с такова скокообразно нарастване на дела на домакинствата, които го ползват - над 15 пъти. През 2001 г. само  2.5 на сто от шуменските домакинства разполагат с компютър. Повечето техника гарантира и по-голяма възможност за достъп до Интернет, какъвто имат около 35 на сто от домакинствата в шуменско, при 40.4 на сто средно за страната.

Позициите, които остават почти непроменени спрямо предходното преброяване, са свързани с наличието на вила или  къща за почивка и ползването на гараж. Само 6.9  на сто от шуменци, 6.2 на сто през  2001 г., са собственици на вилен имот, а всяко четвърто домакинство ползва гараж или гаражна клетка, почти колкото и преди десетина години. Тогава сред техниката, включена в анкетната карта не фигурира климатикът, с какъвто разполагат 18.2 % от домакинствата в региона.