Театърът в Шумен става продуцентски център
Театърът в Шумен става продуцентски център / Невена Николова

Големите промени в Шуменският театър ще дойдат след Нова година, това заяви директорът на културния институт Илия Раев по време на Общо събрание на състава на театъра. По думите му от следващата година театърът ще представлява продуцентски център, към когото ще бъдат зачислени и други институции. „Все още не е категорично уточнено кои ще са те. Възможно е институциите да са от различен характер, да не приютим само театрални формации, а и такива от друг тип изкуство", обясни директорът.

„Малко съм умъчнен от това, което показва социологическото проучване, а именно, че театърът в Шумен е с най-нисък процент интерес от публиката - 7%", каза още Илия Раев. По думите му това означава, че трябва да се търсят нови начини и форми за връщане на публиката. Той обясни още, че следващата година ще стартира и проектът за ремонт на театъра, който е на стойност 1 400 000 лв. Предстои сградата да бъде газифицирана, ще бъде ремонтиран покрива, ще се постави нова дограма, ще има ново осветление, ще се подобри озвучаването и др.

С провеждането на Общо събрание днес стартира и новия 155-ти творчески сезон на културния институт в града. Заглавията, които се очертава да излязат с нова премиера са „Косе Босе" и „Нещастна фамилия играе Иванко". Заглавията, които остават в афиша от предходния сезон са „Сълзи и спагети", „Гераците", „Балкански синдром", „Сестри", „Откат" и други.