Средновековни образи гостуват на музея в Шумен
Средновековни образи гостуват на музея в Шумен / netinfo

Атрактивна гостуваща изложба, резултат от един необикновен проект, ще бъде открита на 20 септември от 18.00 часа в Регионален исторически музей - Шумен. Образи от "тъмните" български средни векове: мъже и жени; боляри, граждани и селяни; военни и цивилни с техните накити и доспехи; шапки, колани и обувки ще бъдат изложени пред гостите на музея, уточняват от РИМ-Шумен. Експериментални реконструкции по находки от погребения и детайлни, ръчно изпълнени възстановки по запазени портрети ще бъдат показани и обяснени.

Проектът „Български средновековен костюм" стартира през 2005 г. като част от работата на клуб за жива история. Идеята е тясно свързана с нашия град - тя се заражда непосредствено след историческата възстановка „Доблест и слава", проведена през 2004 г. на Шуменската крепост (първото в България преиграване на средновековна битка, вдъхновило мнозина любители на историята да разучат и пресъздадат епохата на Второто българско царство). Десет години по-късно Калина Атанасова, възпитаничка на факултет Изобразително изкуство към Великотърновския университет и автор на изложбата, продължава да изучава наличната научна литература, музейни сбирки и да издирва средновековни стенописи. Със съдействието на музейни работници, историци и археолози се извършва детайлен анализ, изработка на схеми и подробни илюстрации. Шият се експериментални костюми, които се носят и тестват в реални битови условия, по време на средновековни лагери и фестивали. В събота посетителите на Шуменския музей ще могат да се запознаят с представителна извадка от този труд: дванадесет пълни средновековни костюма и тринадесет картини с български средновековни персонажи.

Като съпътстваща атракция в деня на откриването ще отвори врати моментно фотостудио. Всеки желаещ ще може да изпробва тежестта на средновековната ризница или на болярските накити и да се снима за спомен.

Експозицията „Български средновековни костюми" ще бъде изложена в РИМ - Шумен до 4 октомври.