Шуменските медици излязоха на протест, настояват за актуализация на бюджета
Шуменските медици излязоха на протест, настояват за актуализация на бюджета / netinfo

Шуменските медици се присъединиха към протеста на колегите си от Европа, който протича под мотото „Нека ги спрем, да защитим правото на здраве". По-рано днес те изразиха недоволството си от влошеното състояние на здравната система, като излязоха за един час пред Спешното отделение на болницата в града.

„Искам да се обърна към тези, които карат влака. Локомотивът на този влак е медицината. Благодаря на колегите и се радвам, че те осъзнаха, че са най-важното на този влак. За жалост, ние не го караме, но сме най-важната му част. Затова днес спираме влака за един час и предупреждаваме, че част от колелетата се откъснаха. Влакът на здравеопазването е в опасност. Ако не се плати за горивото му, скоро той ще катастрофира. Ще спираме влака всяка седмица за повече от час, докато някой обърне внимание, че той е тръгнал към пропастта", обясни чрез колоритна метафора ситуацията началникът на неврологичното отделение в МБАЛ - Шумен д-р Ивайло Петров, който е и част от Управителния съвет на районната колегия при Българския лекарски съюз в Шумен. Той беше категоричен, че протестите ще продължат до края на май, като медиците ще настояват за незабавна актуализация на бюджета.

По думите на председателя на етичната комисия към БЛС д-р Петко Загорчев проблемът се корени в некомпетентното управление. „Ако хората, които ни управляват, не разбират, че ние вървим към катастрофа, най-добре да си отидат", заяви той и допълни: „Политическа класа у нас не съществува. Това е сбирщина на едни хора, които осъждат и лекари, и пациенти на мизерно съществуване".