Шуменският театър залага на български заглавия през новия творчески сезон
Шуменският театър залага на български заглавия през новия творчески сезон / netinfo

За новия театрален сезон от ДКТ „Васил Друмев" - Шумен ще заложат предимно на български заглавия. Това оповести на пресконференция по-рано днес директорът на шуменския театър Илия Раев. По думите му, в момента режисьорът Бина Харалампиева провежда репетиции за най-новото заглавие от афиша на шуменския драматично-куклен театър - „Към пропаст", по Иван Вазов. В актьорския състав на постановката личат имената на Теодора Духовникова, Веселина Атанасова и самия Илия Раев. Премиерата на спектакъла ще бъде на 30 септември.

Репетиции за представлението „Старопланински легенди" по Йордан Йовков ще започнат през следващия месец, каза още Илия Раев. Драматизацията на спектакъла е на Надя Асенова, която използва сюжетни линии от „Шибил", „Божурa" и „Най-вярната стража". Илия Раев загатна, без да издава изненадата, че в ролята на Шибил шуменската публика ще види популярен български актьор.

Илия Раев, който вече е във втория си мандат като директор, че през януари ще започне основната част от дейностите по дългоочаквания ремонт на шуменския театър. Раев заяви, че през септември са увеличени и заплатите на 57-те служители ан театъра, като завишението е с около 8%.

Като приоритети за новия - 159 театрален сезон Раев посочи реализирането на изнесени представления на нетрадиционни места, като Базиликата в Плиска, Шуменска крепост, Голямата пещера в Мадара и др.