С 10% е намалена държавната субсидия на ШУ
С 10% е намалена държавната субсидия на ШУ / Невена Николова
С 10% е намалена държавната субсидия на ШУ
28872
С 10% е намалена държавната субсидия на ШУ
  • С 10% е намалена държавната субсидия на ШУ

С 810 600 лв. или с 10% е била намалена държавната субсидия на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски" през тази година, съобщи ректорът на висшето училище проф. Маргарита Георгиева. Тя добави, че в края на април Академическия съвет е гласувал антикризисна програма и са направени корекции в бюджета на висшето учебно заведение.

„Като актуализация на бюджета сме търсили 2 варианта, от една страна да завишим собствените си приходи", каза още Георгиева и добави, че е заложено повишаването им с 95 000 лв. Средствата ще дойдат от такси на чуждестранни студенти. Започнала е и процедура за отдаване под наем на барчето в Корпус №2, за да може университетът да печели от това.

Ректорът каза още, че са блокирани са около 26 000 лв. от собствените приходи на факултетите, както и икономиите които звената са реализирали от държавната субсидия - около 75 000 лв. „Тези средства са разпределени по факултети, но не им е разрешено да ги харчат", уточни проф. Георгиева. По думите й, 177 000 лв. ще бъдат икономисани от блокирането на щатните бройки, заемани до сега от пенсионирани преподаватели, тоест на тяхно място няма да се назначават нови.

Планирано е още ограничаване размерът на командировките с  32 000 лв., на разходите за телефон с 9 500 лв., транспортните разходи с 10 000 лв.  С 58 000 лв. ще бъдат ограничени и разходите за вода, горива и ел. енергия.  Предвижда се намаление и на капиталовите разходи с 48 000 лв. С около 20 000 лв. ще бъдат съкратени разходите за научно-изследователска и художествено-творческа дейност, а с 94 000 лв. се намалят разходите за стипендии.

Според проф. Георгиева платеното обучение е вариант за всеки държавен университет. "Има специалности, за които местата никога не достигат във висшите училища, в нашият университет също има такива  и ако имаме платено обучение съм сигурна, че по-лесно ще се справим с кризата", каза още тя.

„В период на криза обикновено се инвестира в образованието, но това като че ли не е приоритет, защото от ограничените средства, с които разполага правителството, аз разбирам, че трябва да се справим със ситуацията такава каквато е" добави проф. Георгиева.