Решават за Топлофикация през септември
Решават за Топлофикация през септември / Дарик-Шумен

Шуменските общински съветници не взеха решение за бъдещето на „Топлофикация" на днешната извънредна сесия. Докладната записка внесена от администрацията, касаеща създаване на публично-частно партньорство с „Титан Пауър" и учредяване право на строеж на когенератори ще бъде гласувана на сесия през следващия месец.

В началото на днешното заседание бе показано ново инвестиционни предложение от „Титан". Според него между инвеститора и общината ще бъде образувано ново акционерно дружество, в което администрацията ще участва с апортна вноска на имот от 5 дка, а „Титан" скогенератори.

Местните парламентаристи критикуваха администрацията, че е внесла докладната записка и допълнението в последния момент и по-този начин не могат да вземат обосновано решение. „По начина по който бе внесена докладната и допълнението аз не виждам човека в залата, който да гласува. Не може толкова сериозен проблем да го решаваме в крачка", заяви доц. Юрий Проданов, който предложи сесията за септември да се изтегли възможно най-рано. Съветниците решиха да бъде създадена работна комисия, в която ще влязат 5 представители на местния парламент и специалисти от администрацията, тя трябва да се запонае подробно с инвестиционното предложение. В едноседмичен срок изпълнителният директор на „Топлофикация" трябва да представи подробен икономически, финансов и технически анализ, както и информация за готовността за новия отоплителен сезон.

По време на дебатите в залата прокуристът на „Титан Пауър" инж. Добромир Донков заяви, че може да гарантира подаване на топлоенергия към абонатите не по-рано от 11 януари, защото е необходимо време за изграждане на когенераторите. По думите му, доставките на газ от „Булгаргаз" ще бъдат към „Титан" като нов юридически субект, който няма задължения. Кметът на Шумен Красимир Костов обясни, че се водят преговори с газоразпределителното дружество към шуменския ТЕЦ да се подава синьо гориво до края на годината, т.е. до заработване на системата изградена от „Титан". „Ако проекта бе одобрен сега, на базата на това ще гарантирам отоплителния сезон до края на годината, за което се водят преговори с „Булгаргаз", обясни градоначалникът.

Според предположението „Титан" осигурява подписване на договор, според който „Общинска електрическа компания" ще покрие дълга на „Топлофикация" към „Булгаргаз" и ще го погаси в рамките на 5 години. Към момента този дълг е на стойност около 16 млн. лв. От своя страна ТЕЦ-ът ще погаси дълга към общинската компания в рамките на нови 5 години. Създаването на „Общинска електрическа компания" е необходими от факта, че дружество, което е длъжник на „Булгаргаз" не може да закупува газ. „Сложната схема цели да продължим дейността на ТЕЦ-а без това да касае кредитора. Съгласно Закона за енергетиката „Булгаргаз" е длъжен да осигури газ на новия обект - „Титан", обясни инж. Донков.

Предстои Консултативният съвет да определи дата за следващо заседание на местния парламент.