Янко Русев и тежкоатлетите на Азербайджан се срещнаха с кмета
Янко Русев и тежкоатлетите на Азербайджан се срещнаха с кмета / снимки: Дарик-Шумен

Националният отбор по вдигане на тежести на Азербайджан, който е на подготовка в Шумен, се срещна днес с кмета Красимир Костов. Олимпийският шампион и почетен гражданин на Шумен Янко Русев е старши треньор на азерите, които ще тренират в Шумен до 26 март.

Русев обясни, че условията в Шумен са много добри и за това е предпочел да проведе подготовка за предстоящото Европейско първенство именно тук. „Нашата основна цел е Световното първенство, там ще преследваме спечелването на повече квоти за Олимпиадата в Лондон през 2012 г.", обясни Русев. По думите му, в Лондон ще се преследва спечелването на олимпийска титла. „Азербайджан няма златен медал от Олимпиада по вдигане на тежести в историята си", допълни треньорът.

Янко Русев и тежкоатлетите на Азербайджан се срещнаха с кмета
netinfo

Кметът на Шумен Красимир Костов приветства отбора и обясни, че Шумен е меката на тежката атлетика в България. „Водили сме разговори за сътрудничество между Баку и Шумен", допълни градоначалникът. Янко Русев връчи подаръци на Костов от името на спортния министър на Азербайджан. Българинът вече осем месеца е старши треньор на азербайджанските тежкоатлети. Той каза, че откакто е заел поста щангистите са подобрили личните си постижения.

Русев изказа благодарности към общинското ръководство и другия шуменец олимпийски шампион Иван Иванов, който е и домакин на азерите. Те тренират в залата за вдигане на тежести до ученическия стадион в града. Именно Иванов се постара, през последните два месеца, да подготви залата и да предложи отличните условия.

Янко Русев и тежкоатлетите на Азербайджан се срещнаха с кмета
netinfo