Приоритетно ще се укрепват два моста и бреговете на река Енчова около ул. „Марица
Приоритетно ще се укрепват два моста и бреговете на река Енчова около ул. „Марица / снимки: Община Шумен

Да се подготви процедура за възлагане на работни проекти за аварийно-възстановителни работи на двата моста на ул. „Скобелев" и до кашкаваления цех, както и за укрепването на брега на река Енчова в отсечката от „Софийско шосе" до ул. „Скобелев". Това реши на свое заседания оперативната група на Общинския щаб за защита при бедствия, с председател кметът на Шумен Красимир Костов.

Трите обекта се нуждаят от спешни възстановителни работи. За двата моста ще са необходими по първоначални сметки около 190 000 лв., количествено-стойностните сметки за укрепване брега на Енчова река по протежението на ул. „Марица", тепърва ще се правят.

Ще бъдат актуализирани сметките и за корекцията на р. Поройна в района на Индустриалната зона, подадени през месец май в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Към тях ще бъдат добавени необходимите суми за реконструкция на р. Енчова от Топхането до вливането й в р. Поройна до зала „Младост".

Приоритетно ще се укрепват два моста и бреговете на река Енчова около ул Марица"
netinfo

Едновременно с това ще започнат аварийни ремонти на улиците „Варна" и „Камчия", на пасарелката на ул. „Камчия". Изровеният тротоар по ул. „Граф Игнатиев" ще бъде възстановен от „Хидрострой - Варна", тъй като обектът още е в гаранционен срок.
Средствата за аварийно-възстановителните работи ще бъдат търсени от перата за ВиК ремонти и за ремонт на улици, заложени в бюджета на Община Шумен за тази година. Останалите средства ще бъдат заложени в следващия бюджет.

Ще бъде изпратено писмо до ЕССО „Мрежи" на НЕК за предприемане на укрепителни дейности за стълбове с номера 14, 15 и 16, които се номират в поречието на р. Поройна до кашкаваления цех. И трите стълба са с подкопани основи и има опасност от срутването на 100-киловолтовите съоръжения.

Фирмите „Титан БКС" и „Паркинги, гаражи и благоустройство" продължават почистването на улиците и шахтите от наносите от кал и инертни материали. За нормализиране работата по обектите, свързани с водния цикъл, ангажимент имат фирмите-изпълнителки.