Предприемачи сочат спад от 30% на инвестициите в промишлеността
Предприемачи сочат спад от 30% на инвестициите в промишлеността / Sofia Photo Agency

Очакваните за тази година инвестиции са с процент по-ниски спрямо тези през 2010 г., докато за страната намалението е от 20 на сто - сочат отговори на анкетирани от ТСБ-Шумен фирми. Не така изглежда подобна съпоставка относно предвижданията за 2012 г. По данни от бизнес анкетата, докато в рамките на страната, спрямо 2011-та се прогнозира ръст на инвестициите в промишлеността със 17.4%, то плановете на шуменските предприемачи сочат спад от 30 %. Значително орязаните средства ще се вложат на първо място за заместване на износено оборудване с по-ново. Такива намерения декларира всеки трети анкетиран.

Всеки осми се надява да разшири производствения си капацитет, запазвайки непроменен асортимента на изделията, които произвежда, а всеки 12-ти ще инвестира, разширявайки продуктите, които предлага. Минимален е делът на тези, които ще вложат пари за механизация или автоматизация на съществуващ производствен процес или за въвеждане на нова технология. Малко над 16 % от бизнесмените ще заделят средства за различен тип инвестиции, като опазване на околната среда, мерки за сигурност и др.

И през отминаващата година и през следващите месеци факторът, който в най-значима степен стимулира вложенията на шуменските промишлени предприятия е търсенето на продукцията им. А възможностите за разширяване на инвестициите са зависими най-вече от разполагаемия финансов  ресурс.

Анкетните изследвания сред бизнес средите дават важна и различна информация в сравнение с традиционната статистика. Те регистрират преобладаващото, най-разпространеното мнение за настоящото или бъдещото поведението на фирмите. Това ги прави много добър източник  на данни за ранно сигнализиране на промени в икономиката. Субективните мнения и оценки на мениджърите са твърде важни, тъй като влияят на тяхното икономическо поведение. То невинаги се определя само и единствено от обективните условия в икономиката, но е зависимо и от личната интерпретация на тези условия. Правителства, международни организации и изследователски институти в много страни използват резултатите от такъв тип наблюдения за анализиране на бизнес циклите и предсказване на тенденциите в общата икономическа активност. 

Последното наблюдение е проведено през втората половина на м. октомври т.г., като в него са включени 98  фирми от област Шумен.