Полицай №1 на Варна става съдия в Шумен
Полицай №1 на Варна става съдия в Шумен / Дарик-Варна, архив

Шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров съвсем скоро ще се раздели с поста си, тъй като става младши съдия в Шумен. До дни полицай №1 на Варна очаква да знае кога ще се сбогува с полицията, в чиято система е повече от 25 години.

„Висшият съдебен съвет излезе с решение на 5-ти юли. Има 7-дневен срок, в който то може да бъде обжалвано. Крайният срок изтече на 12-ти юли, така че очаквам тези дни ВСС да обяви дали има обжалване на конкурса", обясни комисарят. Той допълни, че ако решението на висшия орган на съдебната система бъде атакувано, то ще влезе в сила чак след произнасянето на Върховния административен съд /ВАС/, а там срок няма. „Едва когато решението на ВСС влезе в сила, имам 30-дневен срок на предизвестие за прекратяване на трудовия договор", каза още комисарят.

Шефът на варненската полиция се похвали, че в националния конкурс се е класирал на 29 място от общо 980 кандидати. Избрал Шумен, тъй като трите места във Варна вече били заети. „Когато дойде моят ред да избирам, трима кандидати преди мен бяха заели варненските места. Аз предпочетох най-близкия до Варна град, в който имаше обявено място за младши съдия", обясни той.

Поредния завой в живота си Димитър Димитров прави на 51 години. По образование е моряк и юрист. Преди време беше споделил, че е попаднал в системата случайно, но му станало интересно и започнал да учи тънкостите на занаята. И не съжалявал, че е оставил моряшката професия. В горещия директорски стол на варненската полиция е от 4 години.