Почти две седмици ще разпръскват ваксини против бяс в Шуменско
Почти две седмици ще разпръскват ваксини против бяс в Шуменско / Дарик-Шумен

Есенният етап на ваксинацията срещу бяс от въздуха на дивите хищници на територията на област Шумен ще се извърши от 26 октомври до 7 ноември. Това е станало ясно по време на среща между директора на Регионалната ветеринарно-медицинска служба д-р Христо Христов и областния управител на Шумен Димитър Александров.  На срещата присъства и заместник-областният управител д-р Емилия Станчева, която е определена за председател на Областната епизоотична комисия, съобщиха за Дарик от пресцентъра на областна управа.

"Шуменска област е  една от най-засегнатите в Северна България от това заболяване", каза д-р Христов. Според него ефективната борба срещу бяс включва провеждането на ваксинации всяка пролет и есен в рамките на 4-5 години.

Над 1 млн. ваксинални примамки ще бъдат хвърлени на територията на областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище и Шумен, с изключение на населените места и водоемите.

Ветеринарите  препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Ваксинацията  е част от Програмата за надзор и  изкореняване на заболяването бяс, която  е разработена от Националната ветеринарномедицинска служба и се изпълнява през 2009 г. Европейската комисия ще подпомогне нейната реализация със 790 хил. евро.