По три схеми действат измамниците, според полицията
По три схеми действат измамниците, според полицията / netinfo
Три са основните схеми, по които действат измамниците, напомнят от полицията в Шумен. С наближаването на Великденските празници зачестяват измамите, особено при продажба на животни, съобщават още от ОДП.

Ето и кои са различните варианти, използвани от измамниците:

І. Опити за измами по телефона

През последните дни опитите за измами по телефона отново зачестиха. След като полицията залови част от “мнимите търговци” на игли за маслобойни и елеваторни водачи, а медиите широко разгласиха механизма на деянието, измамниците промениха тактиката си.

Престъпниците подбират жертвите си главно сред хората от третата възраст, като разчитат на тяхната наивност, доброта и отзивчивост. На стационарния домашен телефон на възрастни хора звъни човек и се представя за техен познат или далечен роднина от друг град, като в повечето случаи ги предизвиква те да споменат някакво име и ги разпитва за близките им. Обяснява, че е капарирал някаква стока (напр. маслени рафинатори, игли за маслобойни и др.), но е възпрепятстван и не може да пътува. Моли “своите роднини” за услуга – да отидат до съответната фирма, да доплатят и вземат стоката, като обещава до няколко дни да им възстанови парите и транспортните разходи и да си прибере закупените детайли. Обикновено измамникът изпраща потърпевшия в друго населено място, където уж ще го чака представител на фирмата – продавач. Там гражданинът заплаща определена сума ( над 1000 лв.) и получава стоката – най-често негодни, бракувани детайли за текстилната промишленост с лош вид и опаковка. Потърпевшият изчаква няколко дни и след поредица неуспешни опити да се свърже с лицето, поръчало покупката, се явява в полицията. Като създават у хората убеждението, че правят услуга на свой познат или роднина, измамниците си осигуряват получаването на значителни суми. В много случаи измамените, продължават безрезервно да вярват, че са помогнали на свой близък, дори и след подаване на жалба в полицията.

При втория “сценарий” измамниците се обаждат на домашните телефони на възрастни хора и се представят като техни племенници, без да назовават името си. В много от случаите потърпевшите сами назовават името на свой племенник и питат “Ти ли си?. Измамникът се възползва от заблудата, която вече е създал и започва да убеждава своя “роднина”, че има финансови затруднения, а му се налага да провежда телефонни разговори. Помолва го да закупи ваучери на различни мобилни оператори и да му продиктува идентификационните номера. Убедителен и находчив, мнимият роднина успява да провокира у потърпевшите съчувствие и в желанието си да помогнат на близък човек, те изпълняват “молбите” му. Характерно при тези случаи е, че измамниците разполагат предварително с телефоните на потърпевшите.

В третия сценарий на домашния телефон на потърпевшия се обажда човек, който се представя за негов близък, работещ в друга страна. Обяснява, че е изгубил парите си, а трябва да пътува за България, да постъпи на лечение или да плати нанесена от него щета при катастрофа и моли “роднината” да му помогне с определена парична сума (от 300 до 1000 лв). Предлага на тъжителя да предаде парите на негов приятел, или на изпратен от него таксиметров, за да му “спестят разкарването” до кредитна институция за изпращане на сумата по банков път.

При четвърти вариант - непознат се обажда на мобилни или домашни телефони и се представя за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин. “Полицаят” назовава името на тъжителя и му разпорежда веднага щом затвори, да му позвъни на определен мобилен телефон, за да си спести проблеми с прокуратура, следствие и т.н. Мнимият служител се стреми да задържи гражданина на линията колкото е възможно по-дълго. Убеждава го, че е извършил административно нарушение, за което дължи глоба. Глобата може да заплати по два начина – като се яви в съответното РПУ или като като закупи ваучери към определени мобилни оператори и му издиктува серийните номера. Сънен, притеснен и объркан, тъжителят обикновено изпълнява всичко, което “служителят на реда” му разпорежда.

Полицията съветва гражданите, ако им бъде отправена подобна молба, да не се доверяват само на телефонното обаждане, колкото и логично и убедително да им звучи то. За да се уверят в самоличността на своя “познат” да настояват за лична среща, да питат за характерни имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с него, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не приемат да правят разплащания чрез трети лица или в други градове – подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдат измамени.

При всяко съмнително обаждане, преди да предприемат закупуване на ваучери или превеждане на суми поискани по телефона от роднини, познати или от "служители на полицията", гражданите биха могли да се посъветват с полицейския си инспектор или да позвънят на тел. 166.

ІІ. Измами при посещения в дома:

а/ Социални услуги

Част от измамниците подбират за жертви главно хора от третата възраст или хора живеещи в селата. Разчитат, че те са по-малко информирани за рисковете или че за тях е по-трудно да се свържат с полицията. Напоследък зачестиха случаите, в които непознати мъже и жени се представят за социални работници и представители на данъчните служби, предоставящи услуги по домовете или раздават награди на ветерани от войните. Те вземат авансово различни суми (обикновено около 50 лв.) за доставка на брикети, дърва, лекарства и др. социални услуги или изпращат потърпевшия да донесе някакъв документ и през това време извършват кражба от дома.

б/ Доставка на евтини продукти

Най-често срещаните измами са свързани с предлагане на евтини продукти на възрастни хора. Убедителни младежи с приятна външност омайват пенсионери, като им се представят като пораснал внук или племенник на някой съсед. Възползват се от наивността на хората, като услужливо предлагат да им доставят по домовете олио на изгодна цена, захар на цена двойно по - ниска от търговската и други “изгодни” продукти. Понякога измамникът носи мостра - бутилка олио например. Естествено – парите се искат предварително, а доставката така и не пристига. Номерът е стар и известен, но винаги се намират хора които се доверяват и остават измамени.

в/ Представяне за изкупвачи

Друг известен трик е, когато измамниците се представят за купувачи – на мед, на ракия, на селскостопанска продукция или животни. Понякога заплащат покупката с фалшиви банкноти. Друг път отвличат вниманието на домакина като искат да им обмени валута, развали едра банкнота, проверяват заедно дали е фалшива или просто имитират прилошаване и молят за чаша вода. Докато потърпевшият се занимава с един от "гостите", другият краде скътаните в шкафа или под дюшека пари.

г/ представяне за ясновидци и врачки

Други се възползват от обичта към близките ни. Подбират къщи на самотноживеещи хора. По некролога на вратата се ориентират към хора, които са преживели загуба на близък човек. Влизат в дома му под различен предлог – да помолят за чаша вода, да купят животно, да попитат за пътя.... Провеждат разговор с домакина, като му демонстрират симпатия и съчувствие. Заявяват му, че имат ясновидска дарба и че виждат как в този дом има магия – един човек си е отишъл, но и друга смърт се очаква на млад човек... Но разбира се, гостът може да предотврати това, като развали магията. За целта домакинът трябва да донесе всички пари в къщата. Ясновидката или ясновидецът взимат парите, огъват ги или ги зашиват в нещо и след няколко "магически" ритуала подават пакета на жертвата с уговорката да не го отваря поне 24 чака. Ден по-късно домакинът установява, че парите в пакета са се превърнали в нарязани вестници

ІІІ. Измами, извършвани на улицата:

а/ Подмяна на «фалшиви» банкноти

Този вид измами зачестиха напоследък в провинциалните градове. Извършват се в района на кредитни учреждения спрямо хора, току-що изтеглили голяма сума пари. На около 100 м от банката клиентът бива настигнат от човек, облечен с дрехи съответстващи на представата за банков чиновник или охранител, и му съобщава, че в банката е постъпила партида фалшиви (или белязани от полицията) банкноти и изтеглената от него сума е изплатена от тях. За по-голяма сигурност, подмяната им с редовни банкноти трябва да бъде извършена в изнесен офис на банката или автомобил. Измамникът отвежда потърпевшия до обществена сграда с повече входове и изходи (хотел, учреждение), оставя го да изчака във фоайе или чакалня и .. не се връща повече.

Извършителите се ориентират изключително към хора от третата възраст с влошено зрение ( носещи очила)

Полицията препоръчва на гражданите в подобен случай да изберат един от двата безопасни варианта:

Да кажат на чиновника, че ще отнесат парите за проверка в полицията и ако наистина се окажат фалшиви или белязани, ще се върнат да ги подменят.

Да се върнат веднага на касата в банката с или без чиновника.

б/ други измами, извършвани на улицата

Рисковано е да се обменя валута на улицата и да се купуват от там бижута и скъпи вещи, особено ако се предлагат изгодно. Най-често измамниците “набират” жертвите си на улицата – главно пред сгради с два входа, банки, обменни бюра и заложни къщи, като се представят за техни служители.

Разпространени в момента са измамите, свързани с участия в игри, томболи и рекламни кампании. Бъдете предпазливи, когато внезапно ви обявят за печеливш в томбола на известна фирма или в популярна игра. Не внасяйте депозит и уведомете полицията.

Не вярвайте на примамливи оферти за лесна печалба или изгодна покупка, преди да проверите действителните условия на пазара. Не бързайте да давате пари на хора, които малко познавате и особено такива, които демонстрират немотивирано желание да Ви помогнат. Бъдете много внимателни, ако Ви предлагат сделки, много по-изгодни от обичайните и особено ако това става в питейни заведения, в обществения транспорт или на улицата.

Не участвайте в игри от типа “тука има – тука няма”, защото няма да спечелите. Това не е хазарт, а също добре подготвена измама.

Трябва да се знае, че извършителите на измами са много добри актьори и разполагат с богат репертоар от техники за заблуда, демонстрират състоятелност, възможности и влиятелни познанства, умело имитират съчувствие, добронамереност и желание да помогнат. Те са изключително ловки и изобретателни при извършване на престъпленията, а ние им помагаме с нашата наивност и желание за лесна печалба.

Ако въпреки предпазните мерки станете жертва на измама или бъдете посетен от лица, предлагащи услуги по описаните схеми незабавно се обадете на тел. 166. Спешният телефон на полицията се избира безплатно от всички телефони.

Забързани в грижите на делника често сме небрежни към съхраняването на парите и вещите си. Това ни прави лесна плячка на джебчиите. Крадат се главно портмонета от преметнати през рамо дамски чанти (за джебчиите най-удобни са чантите с дълги дръжки и ципове) и портфейли от външни джобове на дрехи със свободна кройка и задните джобове на панталони и джинси.

Най-честите извършители на джебчийски кражби са жени, противно на нашите очаквания – в повечето случаи добре облечени и изглеждащи. Напоследък, в този специфичен бизнес все по-често се включват деца, придружавани от възрастни. Крадците знаят, че българският законодател е значително по-снизходителен при наказателните и възпитателни мерки, прилагани спрямо малолетни.

Навалицата на централният пазар е любимо място за джебчиите. Удобни за тях и спирките на обществения транспорт в централната градска част в пиковите часове - по обяд и след 17 часа. Жертви на джебчийски кражби стават и купувачите по откритите базари, както и посетителите в православните храмове по време на големи християнски празници.

Можете да се предпазите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места.

Не демонстрирайте на публични места, че разполагате с голяма сума пари.

Попаднете ли в навалица – на пазара, в автобуса или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото.

Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.

Особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.166 или направо в РПУ.

С наближаването на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират.

За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:

Укрепете и осветете стопанските си постройки

Запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи)

Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните са най-често използваните способи, които крадците използват, за да ви отклонят вниманието и да останат сами в помещението, в което държите парите си.

Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения.

Ако сте жертва или свидетел на престъпление или нарушение на обществения ред, обадете се незабавно на тел.166