Питейна вода ще има, въпреки строежа на МВЕЦ, според Джевдет Чакъров
Питейна вода ще има, въпреки строежа на МВЕЦ, според Джевдет Чакъров / DarikNews Валери Великов
Осигуряването на вода за населението е основен приоритет за министерството и ние няма да допуснем строежът на МВЕЦ „Моста” да наруши снабдяването на градовете, които се захранват от яз. „Тича”, това каза, при посещението си в Шумен, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Той съобщи, че министерството ще извърши подробен анализ на водния баланс в язовира.

Питейната вода за населението може да бъде осигурена чрез месечните графици, които министърът подписва за това какви количества от водоемите да бъдат използвани от водните централи, уточни Джевдет Чакъров.

В Шумен той откри строежа на биологичното стъпало на градската пречиствателна станция за отпадни води. Неговото изграждане струва 8 000 000 евро. На откриването присъстваха председателят на Постоянната комисия по околна среда към Народното събрание Георги Божинов, представители на Европейската комисия в България, фирмата - изпълнител Консорциум “Униланд - Сиконко”, шуменски депутати и заместник-кметовете на община Шумен.

Биологичното стъпало се изгражда по проект “Разширение на пречиствателна станция за отпадни води – Шумен с вторично третиране” като част от проекта по ИСПА “Подобряване на водния цикъл на Шумен”.

Подробности чуйте в прикачените файлове.