Откриха ценен оловен печат от Средновековието в местността „Кирека”
Откриха ценен оловен печат от Средновековието в местността „Кирека” / netinfo

Ценен оловен печат от X век беше открит в "Средновековен манастирски комплекс" в местността "Кирека" през последния ден на двуседмичните проучвания - 30 септември.

По думите на научния ръководител на обекта Георги Майсторски печатът принадлежи на длъжностно лице на име Леон, който е императорски остиарий. „Във византийския двор остиариите са изключително близки до владетеля портиери, които разгръщат завесата със златна пръчица и посрещат гостите. Вероятно става дума за такъв служител, който е спечелил доверието на императора да води официалната кореспонденция с далечните Мизийски земи", обясни той и допълни, че все още времето, към което принадлежи печатът, не може да бъде конкретизирано, но най-вероятно той е от края на X век.

Печатът е в изключително добро състояние. Той е открит при почистване на стария изкоп в централната част на помещението. „По всеобщо мнение обектът е изключително ценен за българската археологическа и средновековна историческа наука. Усилията и направената инвестиция определено си заслужават", каза още Майсторски и коментира, че по време на трите експедиции до момента подобна находка не е откривана.

Проучванията се осъществиха с финансирането на Регионалния исторически музей в Шумен и подкрепата на Община Каспичан. Оттук нататък ще се настоява за по-сериозно централно финансиране пред Министерството на културата.