овце животни
овце животни / dariknews.archive
Фермер получи условна присъда за това, че укрил 6 овце от еврофонд, от който получил финансиране за малко стопанство. Решението е на Окръжния съд в Шумен и подлежи на обжалване пред по-горна инстанция. 

Дончо Д. притежавал и обработвал земеделска земя. Доходите от земеделската му дейност обаче не били достатъчни да издържа семейството си. Научил, че може да кандидатства за средства от еврофондовете, които да подпомогнат дейността на малкото му стопанство.

Процесът срещу Миню Стайков и обвинените за машинации с еврофондове тръгва през януари 

В документите за кандидатстването той „пропуснал“ да посочи, че отглежда и шест овце. При посочването на този факт икономическият размер на стопанството му би надхвърлил сумата от 7999 евро, което е горната граница на стопанствата, които можело да бъдат подпомогнати по европейската програма.

С това нарушил задължението си да представи верни сведения в заявлението, относно действителното наличие на животни, явяващо се изискване за кандидата. 

Румен Порожанов не чувства вина за нарушенията със средства от еврофондове

Така чрез предоставените неверни сведения успял да получи левовата равностойност на 10 000 евро, от които над 16 000 лева са от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и близо 3000 лева от националния бюджет на България.

Затова фермерът е наказан с 6 месеца лишаване от свобода, с отложено изпълнение за срок от 3 години.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.