/ БГНЕС
Румен Порожанов не чувства вина за нарушенията със средства от еврофондове
101502
Румен Порожанов не чувства вина за нарушенията със средства от еврофондове
  • Румен Порожанов не чувства вина за нарушенията със средства от еврофондове
Министърът на земеделието Румен Порожанов дава показания в специализираната прокуратурата по разследването срещу бизнесмена Миню Стайков, който миналата седмица се сдоби с ново обвинение за злоупотреба с евросредства. Порожанов е привикан в качеството си на бивш председател на Държавен фонд „Земеделие” - органът, който отпуска парите по източваните европрограми.

Румен Порожанов за къщите за гости: Фонд „Земеделие” си е свършил работата

Според Порожанов, който отговаря на въпроси за времето, когато оглавяваше Държавен фонд "Земеделие", схемата била установена в рамките на разследването, фондът спазвал всички срокове, акредитирани процедури и правила за предотвратяване на конфликт на интереси.
 
От думите му обаче стана ясно, че в самата процедура по одобрение на европроектите, чиновниците от фонда нямали възможност да осъществят контрол. "Всяко едно одобрение минава през йерархията на десетки лица", посочи земеделският министър. Когато имало съмнение за недобросъвестна работа на служители са подавани сигнали, допълни още той.

Държавата проверява всички къщи за гости, съставени са актове за над 10 млн. лева

Самият Порожанов заяви пред медиите, че не чувства вина за случая с нарушенията със средства от еврофондове.
 
Според него проблеми винаги е имало в рамките на една или друга процедура, но в конкретния случай ставало дума за нарушения от страна на получаващите финансиране, което по думите му е извън задълженията на фонда.
 
Прокуратурата разследва 8 души за злоупотреби с еврофондове

Миналата седмица прокуратурата повдигна ново обвинение на Миню Стайков за злоупотреби със средства от европейски фондове. Според разследващите, той е използвал деца на свои служители за източването на пари по различни земеделски програми, заради което спецсъдът го остави в ареста.
БТА