Оценките от изпитите за елитни гимназии - ясни до 2 юли
Оценките от изпитите за елитни гимназии - ясни до 2 юли / netinfo

578 деца са се явили на изпита по БЕЛ за кандидатстване след 7 клас, по последни данни, съобщи началникът на РИО-Шумен доц. Добромир Добрев. От всичките 587 кандидати, в изпитните зали не са се явили 9 деца, три от които не са били допуснати,тъй като е имало пропуски в документите им за самоличност. Доц. Добрев подчерта, че е задължително, преди изпит, децата да носят със себе си документ за самоличност със сникма, в противен случай ще бъдат връщани.

Резултати от изпитите по БЕЛ и математика ще бъдат обявени до 2 юли. Те ще бъдат публикувани в сайта на РИО, а списъците с оценките ще бъдат разлепени в образователния инспекторат, както и пред СОУ “Йоан Екзарх Български”.

От РИО припомнят, че утре ще се проведе изпита по математика за кандидатстващите след 8 клас. Техният брой в Шуменско е 111, те се конкурират за 76 места в профилирани паралелки в Професионалната гимназия по икономика. Изпитът започва в 9:00 ч., но децата трябва да са пред Трето основно училище “Димитър Благоев” не по-късно от 8:30 ч. Освен служебна бележка и документ за самоличност, трябва да носят и чертожни инструменти. В изпита ще бъдат включени 2 задачи, всяка от които с 2 подусловия. За решаването им осмокласниците ще разполагат с общо 3 часа.

Изпитът по математика за кандидатстващите след 7 клас ще е на 25 юни /понеделник/. Той ще се проведе в ГПЧЕ “Никола Йонков Вапцаров” и СОУ “Сава Доброплодни”. 587 деца кандидатстват за общо 494 места. Изпитът започва също в 9:00 ч., като кандидатите трябва да са в съответните училища не по-късно от 8:30 ч. Условията за допускане до изпит са същите.

Доц. Добрев прогнозира, че до 1-2 години изпитите за кандидатстване след 7 и 8 клас вероятно ще отпаднат. Възможно е да бъде въведена форма на оценяване за всички завършващи съответния клас, след края на учебната година, като резултатите ще се вземат предвид при преместване в елитни гимназии.

Подробности чуйте от репортажа в прикачения файл.