Община Търговище с програма за справяне с популацията на бездомните кучета
Община Търговище с програма за справяне с популацията на бездомните кучета / DarikNews.bg
Община Търговище с програма за справяне с популацията на бездомните кучета
54543
Община Търговище с програма за справяне с популацията на бездомните кучета
  • Община Търговище с програма за справяне с популацията на бездомните кучета

116 безпризорни кучета са включени в регистъра на общинското предприятие „Социални и охранителни дейности" в Търговище за миналата 2011 г. За тази година до април те са 57 на брой. Обработката им включва прибиране, обезпаразитяване, ваксиниране, кастриране, маркиране, престой в изолатора на Община Търговище и връщането им по места.

За по-ефективно справяне с проблема са организирани постоянни проверки по улиците на града, където спрямо агресивните кучета, след консулт с ветеринарен лекар, се прилага евтаназия, съгласно разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинска помощ и местната Програма за овладяване популацията на бездомните кучета, която бе приета неотдавна на сесия на Общинския съвет в града. Бездомните кучета, които са прибрани около детски заведения, училища и площадки, не се връщат на същото място, а за да са по-далеко от децата,  им се избира  друго място.

Освен това за справяне с популацията на безстопанствените кучета  е закупен и втори комплект пистолет за упойващи стрели, с което мобилните групи по залавянето им се увеличават. Предстои обучението и на нов човек, който да работи с него.

От общинската администрация съобщиха още, че са закупени 100 броя микрочипа за идентификация, които ще бъдат предоставени безплатно на желаещите да направят регистрация на своите домашни любимци. Който сложи такъв чип на кучето си, се освобождава от такса за първата година от неговото поставяне.