Обединена социалдемокрация обжалва премахване на предизборни материали
Обединена социалдемокрация обжалва премахване на предизборни материали / netinfo

„Обединена социалдемокрация"-Шумен обжалва решение на Общинската избирателна комисия, според което са премахнати агитационни предизборни материали на партията. По-рано днес служители на Дирекция „Инспекторат" към местната администрация са премахнали плакати на кандидат-кметът за Шумен на „Обеднена социалдемокрация" Ивелина Вичева.

„Срещу „Обединена социалдемокрация" има противозаконни действия, които ни лишават от възможността за равноправно участие в изборите", заяви председателят на предизборния щаб на партията Димитрин Вичев. По думите му, премахнатите предизборни материали на партията са поставени на няколко места в града от фирмата му „Оса" ЕООД, която има договор за реклама с „Обединена социалдемокрация". Фирмата е получила разрешително от община Шумен, според Наредбата за реда и условията за изграждане на временни открити обекти и поставяне на преместваеми съоръжения да постави 70 броя едностранни рекламни транспаранта на различни места в града.

Вичев и председателят на общинската структура на партията Бисер Милев заявиха, че въпреки това техни материали са премахнати от общински служители. Според Вичев действията им са били противозаконни. Той допълни още, че един от инспекторите е отказал да се легитимира по време на премахването на плакатите. Бисер Милев заяви, че на партията не е дадена възможност сама да премахне материалите и не е изчакан срока за обжалване решението на ОИК за отстраняването им. От партията заявиха, че са подали жалби до ОИК и ЦИК, предстои утре да обжалват действията на общинските инспектори пред прокуратурата.

"Обединена социалдемокрация" обжалва премахване на предизборни материали
netinfo

„Няма процедура според, която този вид решения да се обжалва" заяви пред Дарик Ивайло Йорданов - зам.-председател на ОИК-Шумен. По думите му, принципа е решенията да се изпълняват веднага, за да се отстраняват своевременно нарушенията на регламента за политическа реклама. Той допълни, че ОИК не е длъжна да уведомява партията, чиито предизборни материали трябва да бъдат отстранени, а единственото задължение е решението да бъде поставени на информационното табло пред ОИК. Предстои утре комисията да разгледа жалбата на „Обединена социалдемокрация".

Свилена Иванова - директор на Дирекция „Инспекторат" заяви, че инспекторите се съобразяват с решенията на ОИК и пристъпват към изпълнението им. „Има решение от 11 октомври за премахване на предизборни материали от три района в града", обясни тя, допълвайки, че отстранените плакати са 16. Те се съхраняват в кабинета на Иванова и могат да бъдат получени от представители на „Обединена социалдемокрация".

Свилена Иванова допълни, че инспекторите обхождат града всеки ден и следят за спазване на заповедта, регламентираща политическата реклама на територията на общината. По думите й, до момента има констатирани и други подобни нарушения, които са отстранени. Иванова допълни, че служителя на Дирекция „Инспекторат", който не се е легитимирал ще бъде санкциониран.