Нов операционен комплекс за акушеро-гинекологичното отделение в Търговище
Нов операционен комплекс за акушеро-гинекологичното отделение в Търговище / Борислав Курдов
Нов операционен комплекс за акушеро-гинекологичното отделение в Търговище
49179
Нов операционен комплекс за акушеро-гинекологичното отделение в Търговище
  • Нов операционен комплекс за акушеро-гинекологичното отделение в Търговище

Нов операционен комплекс заработи в Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище. Той е в отделение АГО, а проектът за обновяването е на стойност над 130 000 лева. Завършени са строително-ремонтните дейности, предстои оборудване с нова апаратура.

Обособяването на новия операционен комплекс е извършено без да бъде прекъсвана работата в отделението. Подновена е вентилационната и отоплителната система, двете операционни зали са оборудване според изискванията на медицинските стандарти. Закупени са и две операционни лампи, а подът и стените имат антибактериологично покритие.

Акушеро-гинекологичното отделение е поредното, в което се извършва цялостен ремонт. След като такъв вече бе направен в хирургия, ортопедия, урология и други отделения и след построяването на изцяло новото четириетажно крило, което даде възможност на повечето отделения да разширят своя капацитет.

Намеренията на ръководството са през тази година да бъдат вложени допълнителни средства в цялостния ремонт на хотелската част на отделението. Предстои да се извърши цялостна подмяна на ел. и ВиК-инсталациите, ще бъдат поставени нови съвременни подови и стенни покрития.

Акушеро-гинекологичното отделение в Търговищката болница е едно от най-натоварените. През миналата година тук са се родили 730 деца, информира завеждащият д-р Дарин Димитров. Ражданията са с 20 по-малко в сравнение с 2010 година, но пък медиците отчитат ръст в брой на родилките от други региони, предпочели търговищката болница. От началото на годината тук първа глътка въздух са поели над 47 новородени. Към тази цифра влизат и бебетата, родени в Омуртаг. Тези данни се публикуват в новия електронен национален регистър и се обновяват на всеки два дни.

В Търговищката болница не се предлага т.нар. услуга „избор на екип”. Според ръководството на болницата, съвременната здравна грижа не е продукт на един човек, а на екип от специалисти, на всички работещи в болницата и не би следвало да има различна медицинска грижа, което предполага избора на екип. Всеки гражданин има право на качествена здравна грижа, казва д-р Иван Светулков.

А за добрата работа на ръководството и на всички медици и здравни специалисти, работещи в МБАЛ – Търговище, говори и фактът, че в края на миналата година болницата бе удостоена с приза „Най-добре развиващата се областна болница”.