Малко от собствениците регистрират кучетата си в Шуменско
Малко от собствениците регистрират кучетата си в Шуменско / Dariknews

Изключително малка част от гражданите, които притежават кучета са ги регистрирали в съответните общини и са заплатили такса за тях през миналата година. Това е установила проверка, разпоредена от областния управител Димитър Александров. В четири от общините -  Венец, Върбица, Каолиново и Хитрино, нито един собственик на куче не е подал декларация в общинската администрация. В община Шумен са регистрирани 121 кучета и е събрана сума от такси в размер на 922 лв.

20 са подадените декларации в община Велики Преслав за притежание на куче, събраните такси са 135 лв. 836 са регистрираните кучета в община Нови пазар, но постъпилите средства от такси са само 185 лв. поради големия брой освободени от такса собственици. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност от такса се освобождават собствениците на кучета на инвалиди, служебни кучета, кастрирани и ловни кучета. 

В община Каспичан е регистрирано 1 куче, в община Никола Козлево - 2, но и в двете общини такси не са събрани. 2 са регистрираните кучета в община Смядово, за които собствениците са платили такса от 3 лв. Общо в област Шумен през 2009 г. са регистрирани 982 домашни кучета и са събрани такси за тях в размер на 1 248 лв.

Проверката  е част от мерките, които Областна администрация - Шумен предприема по отношение на овладяване на популацията от бездомни кучета. При последното заседание в края на миналата година на Областната епизоотична комисия беше решено и общините да приемат или актуализират програмите си за бездомните кучета и да заделят средства за изграждане на приюти за кучета.