Консултативният съвет не взе решение за свикване на сесия
Консултативният съвет не взе решение за свикване на сесия / netinfo
Консултативният съвет към стария общински съвет не успя да насрочи заседание на местния парламент. Председателят на общинския съвет Даниела Русева предложи да бъде свикано заседание на 15 ноември само с една точка, полагане на клетва от новоизбрания кмет на община Шумен и новоизбраните кметове на населени места в общината. Тъй като Административния съд спря изпълнението на решението за избор на общински съветници съгласно чл. 23 ал. 6 от ЗМСМА стария общински съвет продължава да изпълнява функциите си до полагане на клетва от новия.

По време на заседанието на консултативния съвет възникнаха редица спорове. Според член 26 ал.4 от ЗМСМА спешно заседание на общинския съвет може да бъде свикано до 7 дни по искане на временно изпълняващия длъжността областен управител Николай Николов или по искане на 1/3 от общинските съветници. Тъй като до този момент временно изпълняващия длъжността областен управител не е поискал свикване на заседание, част от лидерите на политическо представените групи заявиха, че ще изпратят предложение до него за свикване на такова. Ако той не насрочи сесия ще бъдат събирани подписи на 1/3 от общинските съветници с искане за насрочване на заседание. По време на консултативния съвет днес стана ясно, че трябва да бъде свикана старата Общинска избирателна комисия и да се обяви следващия в листата на БСП от 2003 година, тъй като след назначаването на временно изпълняващия длъжността кмет Йовчо Николов неговите правомощия като общински съветник от предходния местен парламент се прекратяват предсрочно.

Според Иван Капралов от групата на "Гергьовден" до момента няма депозирано искане нито от областния управител, нито от група общински съветници за свикване на заседание и поради тази причина консултативния съвет не може да насрочи такова. Според него, едва след депозиране на такова искане ще започне да тече 7 - дневния срок за свикване на сесия. Капралов допълни още, че според правилника на съвета сесия може да бъде свикана в 10 - дневен срок. По думите му стария общински съвет е в неконституционен състав, тъй като той има 40 съветника, а не 41 поради назначаването на Йовчо Николов за временно изпълняващ длъжността кмет. Това е втората причина поради, която считам, че не може да свикваме заседание на 15 ноември – каза Капралов. Той допълни още, че консултативния съвет днес не може да вземе решение за свикване на заседание и по друга причина, а именно че според правилника консултативния съвет взема решения единодушно, а самия той е против.

Председателят на общинския съвет Даниела Русева заяви, че ако до 15 ноември Административния съд спре решението за назначаване на новия кмет на община Шумен, то на сесията в четвъртък клетва ще положат само кметовете на населени места в общината. Ако Административния съд не спре решението, тогава няма пречка новоизбрания кмет Красимир Костов да положи клетва, но пред стария общински съвет.