КНСБ настоява за законодателни промени, заради неизплатени заплати
КНСБ настоява за законодателни промени, заради неизплатени заплати / Невена Николова

Увеличение на доходите и гарантиране на изплащане на доходите са основните приоритети на КНСБ за следващата година. Това заяви в Шумен председателят на синдиката Пламен Димитров. По думите му, тези приоритети са дори пред запазването на работните места, предвид замразените доходи от последните 3 години и повече години.

По данни на синдиката през последните 10 месеца около 500 предприятия имат неизплатени възнаграждения към работниците си. „Проблемът с неизплатените заплати започва да става епидемия в България", заяви Димитров. Поради тази причина от КНСБ настояват за законодателни промени. На първо място да има изменения в Гражданско процесуалния кодекс, които да направят възможно бързото издаване на изпълнителен лист от съдия изпълнител, когато е ясен размера на дължимите възнаграждения, без да се води дело.  По думите на Пламен Димитров, след това работникът може да си осребри вземанията през запориране на сметките на предприятиято. Второто предложение е за изменение на Търговския закон, чрез което да се измести реда на работниците, като кредитори от 4-то място в момента те да преминат на 1-во място, заедно с държавата, фиска и банките.  

ОТ КНСБ предлагат и промени, касаещи фонда за гарантиране на вземанията. Този фонд, в който по думите на Димитров има на разположение 200 млн. лв., действа само в случай на несъстоятелност на предприятието. „В същото време много предприятия не са в несъстоятелност, но дължат пари. Простото решение е да отпушим фонда, да улесним процедурите и да го направим така, че да действа и в случай на затруднено финансово и икономическо състояние на фирмите, без да създаваме предпоставка и да го източим бързо", заяви Пламен Димитров.  

От КНСБ заявиха още, че от 1 януари 2013 година ще стартират национален фонд за съдебно представителство на своите синдикални членове. В самото начало конфедерацията ще финансира създаването му. „Нашата амбиция е догодина да можем да финансираме поне около 100-150 дела", заяви  Пламен Димитров. Той обясни, че този фонд ще работи в случаите на незаконно уволнение или неизплащане на работни заплати над определен период от време, който в момента се уточнява. От фонда ще се плаща на всички, адвокати, които работят в доверената синдикална адвокатура и юристите в синдикалната система, които са около 100 в страната. При спечелване на делото, от присъдените разноски, адвоката и работникът ще имат ангажимента да възстановят сумата, която фонда е платил на адвоката за да води делото.

Днес в Шумен президентът на КНСБ Пламен Димитров и Богдан Хосо, президент на румънската синдикална организация Картел алфа, подписаха протокол за сътрудничество и за съвместна дейност. „Имаме намерение да изградим интеррегионален синдикален съвет между двете страни, който да подпомага живеещите и работещите от двете страни на река Дунав", обясни Димитров. Този съвет ще подпомага българските и румънските работници при намиране на работа, ще бъде давана и информация за трудовото законодателство в двете страни.