КНСБ: Индустрията в Шумен пред катастрофа, предстоят съкращения и фалити на фирми
КНСБ: Индустрията в Шумен пред катастрофа, предстоят съкращения и фалити на фирми / netinfo

Според последната статистика безработицата в Шуменска област достига 17,5 %. Тенденцията обаче е към повишаване на стойността й, предвид предстоящите съкращения и фалити на фирми в региона. За това алармира председателят на Регионалния съвет на КНСБ-Шумен Анета Денева. „Нещата стават трагични, индустрия в нашия регион почти не остана", коментира още тя и допълни: „Страхът тук придобива огромни размери".

По думите на президента на КНСБ Пламен Димитров, който застана пред медиите непосредствено преди началото на дискусионния форум „Социалният диалог - опит и предизвикателства", провеждащ се днес в Шумен по повод 25-годишнината на синдиката, в категория „бедни" или в риск от изпадане в бедност вече живеят 3 400 000 българи, или половината от населението на страната. Той обясни, че въпреки това в икономически план се забелязва плавно подобрение. Проблемът обаче е в това, че българинът получава по-малко, отколкото произвежда, т.е. от реално извършения от него труд. „Именно това определя масовото чувство за остър дефицит на справедливост", обясни той.

Пламен Димитров допълни, че плоският данък у нас вече достига до африкански стойности и благоприятства все по-силното задълбочаване на социалните неравенства. Той коментира още, че през последните 17 месеца България е в условия на ускоряваща се дефлация, което в никакъв случай не трябва да радва никого. „Постепенното и устойчиво намаляване на цените всъщност намалява и цените на производителя и води до съкращаване на разходи и хора, което съответно води до по-висока безработица", каза Димитров, обяснявайки, че само здравословна инфлация от порядъка на 1-2 % може да тласне икономиката напред.